Kókusz-retro
Kókuszgolyó, az első számú süti - itt az én receptem
Mindannyiunk gyerekkori élményi közé tartozik a kókuszgolyó és a kókusztekercs. Nekem nem anyukám készítette, szülinapi bulikon vagy vendégségben jutottam hozzá, a kókusztekercs pedig a majálisok, búcsúk állandó nassolnivalója volt. Szerettem, de egészen a közelmúltig nem is éreztem annyira a hiányát.
Zolika akkor említette, hogy nemrég evett az apukájánál, esetleg én is készítenék-e... Hát persze! Ebből következett, hogy kókusztekercset is készítek, végülis rokonok :) Nem is gondoltam, hogy kis családom többi tagja közt is ekkora sikert arat.
Eddig azért nem tettem közzé a receptet, mert csak mostanra értem el azt az ízt és állagot, amit én tökéletesnek gondolok. Íme:
Kókuszgolyó
50 dkg háztartási keksz
5 ek kakaópor
3 ek baracklekvár
1 ek rum
5 dkg vaj
5 ek porcukor
Kb. 3 dl tej
Fél üveg (kb. 18 dkg) magozott meggy
Fél csomag kókuszreszelék
A háztartási kekszet ledaráljuk vagy késes robotgépben morzsára őröljük. Összekeverjük a puha vajjal, kakaóporral, porcukorral, tejjel, a lekvárral és rummal. A tejből először 2 dl öntsünk bele, a többit úgy csorgassuk hozzá gyúrás közben, hogy a megfelelő állagot kapjuk.
A meggyet lecsepegtetjük. Nedves tenyérrel diónyi adagot ellapogatunk a tenyerünkben, beleteszünk egy darab meggyet, majd az oldalát felhajtogatva gombócot formázunk. Végül meghempergetjük a kókuszreszelékben. Másnapig hűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeményedjen.
Kókusztekercs
Hozzávalók:
A kókuszgolyó kekszes része
A töltelékhez:
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
Fél vanília kikapart magjai
A külsejére:
5 dkg kókuszreszelék
A kekszes részt a leírtak szerint elkészítjük. A lágy vajat a porcukorral, vaníliával simára keverjük.
A kekszes részt egy deszkán kiterítjük, rákenjük a cukros vajat. Feltekerjük (ha leragad, késsel megemeljük). A kókuszt rászórjuk a deszkára, alaposan meghengergetjük benne a tekercseket, közben tömörítjük. Pár órába hűtőbe tesszük, fél-egycentisre szeletelve tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!