Pizzagolyó, pizza kicsiknek (és nagyoknak)
Pizza golyó formában, sok embernek
Tavaly nyáron többször is főztem 25 fős gyerektábornak. Ilyenkor alaposan át kell gondolni, hogy az ember mennyire variálja meg az ételt, hiszen - tapasztalatom szerint - a legtöbb gyerek válogatós. Alapul vettem a saját kisfiam kedvenceit, köztük volt a pizza is. Viszont nincs sajnos 5 nagy tepsim, hogy mindenkinek elég legyen, így cselhez kellett folyamodnom.
Régebben, mikor még rendeltem a pizzát, többször ettem pizzagolyót, ami a pizza feltekert változata, szintén kézből ehet, még mártogatót is küldtek hozzá (én azt most nem készítettem). Na, ezt sütöttem a gyerekeknek, siker volt, egy darab se maradt :)
Pizzagolyó
60 dkg liszt
1 ek só
2 kk szárított oregano
Bors
3 g élesztő
1 tk cukor
4 dl langyos víz
4 ek olívaolaj
Liszt a nyújtáshoz, a tepsibe
30 dkg füstölt-főtt tarja (vagy bármilyen sonka)
30 dkg könnyen olvadó sajt
Fél doboz konzerv kukorica
A szószhoz:
3 dl passzírozott paradicsom
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis ág rozmaring, kakukkfű
1 babérlevél
1 kk oregánó
1 kk apróra vágott bazsalikom
1 ek olívaolaj
Szorosan feltekerjük addig, míg a szósz tart, így folytatjuk, míg az alapanyagok elfogynak.
Egy 30×40-es tepsit kilisztezünk, vagy kibéleljük szilikonos sütőlappal. A roládokat 2 cm-es darabokra vágjuk. A tekercsek alját összecsípjük, a végétt aláhajtjuk, a tepsibe ültetjük.
200 fokra előmelegített sütőben kb. háromnegyed órát sütjük (sütőfüggő, időnként ellenőrizni kell!).
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!