2013. dec 16.

Pizzagolyó, pizza kicsiknek (és nagyoknak)

írta: Hajós Ágnes
Pizzagolyó, pizza kicsiknek (és nagyoknak)

Pizza golyó formában, sok embernek

Tavaly nyáron többször is főztem 25 fős gyerektábornak. Ilyenkor alaposan át kell gondolni, hogy az ember mennyire variálja meg az ételt, hiszen - tapasztalatom szerint - a legtöbb gyerek válogatós. Alapul vettem a saját kisfiam kedvenceit, köztük volt a pizza is. Viszont nincs sajnos 5 nagy tepsim, hogy mindenkinek elég legyen, így cselhez kellett folyamodnom.

Régebben, mikor még rendeltem a pizzát, többször ettem pizzagolyót, ami a pizza feltekert változata, szintén kézből ehet, még mártogatót is küldtek hozzá (én azt most nem készítettem). Na, ezt sütöttem a gyerekeknek, siker volt, egy darab se maradt :)

Pizzagolyó

 DSC_3051s1

60 dkg liszt

1 ek só

2 kk szárított oregano

Bors

3 g élesztő

1 tk cukor

4 dl langyos víz

4 ek olívaolaj

Liszt a nyújtáshoz, a tepsibe

 

30 dkg füstölt-főtt tarja (vagy bármilyen sonka)

30 dkg könnyen olvadó sajt

Fél doboz konzerv kukorica

 

A szószhoz:

3 dl passzírozott paradicsom

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis ág rozmaring, kakukkfű

1 babérlevél

1 kk oregánó

1 kk apróra vágott bazsalikom

1 ek olívaolaj

 

A szószhoz az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, ráöntjük a paradicsomlét, beleszórjuk a fűszereket és 5 percig alacsony lángon rotyogtatva főzzük. Ezután kivesszük a nagy darabos fűszereket, kihűtjük.
A tésztához az élesztőt egy dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet, sót, olívaolajat és a maradék vizet összekeverjük az élesztős keverékkel, megdagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, négybe vágjuk. Egyenként 20×30-as, 3 mm vastag négyzetté nyújtjuk. A hosszabbik oldal mentén, 5 cm-t kihagyva megkenjük a szósszal (3-4 ek). Rászórjuk a felkockázott sonka, a lereszelt sajt és a lecsepegtetett kukorica negyedét.

DSC_3039s

Szorosan feltekerjük addig, míg a szósz tart, így folytatjuk, míg az alapanyagok elfogynak.

DSC_3037s

Egy 30×40-es tepsit kilisztezünk, vagy kibéleljük szilikonos sütőlappal. A roládokat 2 cm-es darabokra vágjuk. A tekercsek alját összecsípjük, a végétt aláhajtjuk, a tepsibe ültetjük.

DSC_3043s1

200 fokra előmelegített sütőben kb. háromnegyed órát sütjük (sütőfüggő, időnként ellenőrizni kell!).

DSC_3047s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt pizza bazsalikom kakukkfű rozmaring kukorica oregano füstölt-főtt tarja