Bolognai spagetti, amit mindenki szeret
A bolognai ragu receptje, nehogy megvedd a boltit!
Míg nem tudtam főzni, megvettem azt a zacskós vacakot, amit a boltokban bolognai alapként árulnak. Nem mondom, hogy rossz íze van, de ez valószínűleg a benne rejtőző ízfokozónak köszönhető, a többi mű összetevő mellett.
Jó pár éve van saját bolognai szósz receptem, meg is akartam osztani veletek, csak valahogy mindig kimaradt. A tévhittel ellentétben nem kell ezer összetevő bele és nem kell órákig főzni (legalábbis én nem szoktam). Ha túl nagyra sikerül a mennyisége, akkor le lehet akár adagonként is fagyasztani és ha egy gyors ebédet szeretnénk, csak elő kell kapni és 5 perc alatt felmelegíteni.
Próbáljátok ki!
Bolognai spagetti
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg darált hús (ha lehet, marha)
3 dl passzírozott paradicsom (passata - sűrű paradicsomlé))
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott kk szárított oregáno
1 kk szárított bazsalikom
Só, bors
1 kicsi sárgarépa
1 zellerszár levéllel
Pár csepp édesítő (vagy kevés cukor)
2 ek olívaolaj
25 dkg spagetti
15 dkg reszelt sajt
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük. Az olajon sárgára pirítjuk a hagymát, rátesszük a húst, megszórjuk a sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Addig kevergetjük, míg fehéredni kezd, ekkor felöntjük a paradicsomlével. Hozzáadjuk a répát és a szintén felaprózott zellerszárat, felöntjük kevés vízzel, hogy a megszokott állagnál hígabb szaftot kapjunk. 45 percet főzzük közepes lángon, ha kell a végén pótolhatjuk. Öt perccel a főzési idő letelte előtt belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadunk pár csepp édesítőt (vagy cukrot). Mikor kész, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Közben kifőzzük a spagettit, leszűrjük, kevés olajjal átforgatjuk, így nem fog összetapadni. Lereszeljük a sajtot. Tálaláskor egy adag tésztát tányérra teszünk, rákanalazzuk a szószt, megszórjuk sajttal.
És íme Zolika, aki a fotózás után meg is ehette :)
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!