2013. dec 27.

Bolognai spagetti, amit mindenki szeret

írta: Hajós Ágnes
Bolognai spagetti, amit mindenki szeret

A bolognai ragu receptje, nehogy megvedd a boltit!

Míg nem tudtam főzni, megvettem azt a zacskós vacakot, amit a boltokban bolognai alapként árulnak. Nem mondom, hogy rossz íze van, de ez valószínűleg a benne rejtőző ízfokozónak köszönhető, a többi mű összetevő mellett.

Jó pár éve van saját bolognai szósz receptem, meg is akartam osztani veletek, csak valahogy mindig kimaradt. A tévhittel ellentétben nem kell ezer összetevő bele és nem kell órákig főzni (legalábbis én nem szoktam). Ha túl nagyra sikerül a mennyisége, akkor le lehet akár adagonként is fagyasztani és ha egy gyors ebédet szeretnénk, csak elő kell kapni és 5 perc alatt felmelegíteni.

Próbáljátok ki!

 

Bolognai spagetti

 DSC_4898s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg darált hús (ha lehet, marha)

3 dl passzírozott paradicsom (passata - sűrű paradicsomlé))

1 hagyma

3 gerezd fokhagyma

1 púpozott kk szárított oregáno

1 kk szárított bazsalikom

Só, bors

1 kicsi sárgarépa

1 zellerszár levéllel

Pár csepp édesítő (vagy kevés cukor)

2 ek olívaolaj

 

25 dkg spagetti

15 dkg reszelt sajt

 

A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük. Az olajon sárgára pirítjuk a hagymát, rátesszük a húst, megszórjuk a sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Addig kevergetjük, míg fehéredni kezd, ekkor felöntjük a paradicsomlével. Hozzáadjuk a répát és a  szintén felaprózott zellerszárat, felöntjük kevés vízzel, hogy a megszokott állagnál hígabb szaftot kapjunk. 45 percet főzzük közepes lángon, ha kell a végén pótolhatjuk. Öt perccel a főzési idő letelte előtt belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadunk pár csepp édesítőt (vagy cukrot). Mikor kész, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.

Közben kifőzzük a spagettit, leszűrjük, kevés olajjal átforgatjuk, így nem fog összetapadni. Lereszeljük a sajtot. Tálaláskor egy adag tésztát tányérra teszünk, rákanalazzuk a szószt, megszórjuk sajttal.

DSC_4904s

És íme Zolika, aki a fotózás után meg is ehette :)

DSC_4906s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spagetti répa sajt zeller bazsalikom bolognai oregano darált hús