Boldog Új Évet!
Mindenki tudja, hogy Szilveszterkor és Újévkor kötelező a lencse és a virsli. Na, meg persze a pezsgő és a buli, aminek másnap meg is szokott lenni az eredménye :)
Sok korhelyleves receptet láttam mostanában, nekem mégis egy virslis lencseleveshez van most kedvem. Újév napján az embernek nincs sok kedve főzőcskézni, szerintem én is így leszek ezzel.... Ezt a levest akár két nappal előtte is meg lehet főzni, lehűtve simán eláll, a megfelelő pillanatban újramelegítve pedig semmit sem veszít az ízletességéből. Jó étvágyat!
Lencseleves virslivel
Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 nagy répa
2 gerezd fokhagyma
1 nagy hagyma
1 l zöldségalaplé
3 db virsli
Só, bors
1 babérlevél
1,5 dl tejföl
1 ek liszt
1 ek vaj
A lencsét előző este beáztatjuk.
A vajat egy lábasban felolvasztjuk, sárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadom az átnyomott fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a levessel. Beleszórjuk a leszűrt lencsét, hozzáadjuk a babérlevelet, puhára főzzük a lencsét (kb. fél óra). A főzési idő felénél beletesszük a vékony karikákra vágott répát, a legvégén pedig a szintén felkarikázott virslit.
A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd egy-két merőkanál levessel, végül visszaöntjük a levesbe. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.