2013. dec 31.

Boldog Új Évet!

írta: Hajós Ágnes
Boldog Új Évet!

Mindenki tudja, hogy Szilveszterkor és Újévkor kötelező a lencse és a virsli. Na, meg persze a pezsgő és a buli, aminek másnap meg is szokott lenni az eredménye :)

Sok korhelyleves receptet láttam mostanában, nekem mégis egy virslis lencseleveshez van most kedvem. Újév napján az embernek nincs sok kedve főzőcskézni, szerintem én is így leszek ezzel.... Ezt a levest akár két nappal előtte is meg lehet főzni, lehűtve simán eláll, a megfelelő pillanatban újramelegítve pedig semmit sem veszít az ízletességéből. Jó étvágyat!

Lencseleves virslivel

 DSC_4705s

Hozzávalók:

20 dkg lencse

1 nagy répa

2 gerezd fokhagyma

1 nagy hagyma

1 l zöldségalaplé

3 db virsli

Só, bors

1 babérlevél

1,5 dl tejföl

1 ek liszt

1 ek vaj

 

A lencsét előző este beáztatjuk.

A vajat egy lábasban felolvasztjuk, sárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadom az átnyomott fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a levessel. Beleszórjuk a leszűrt lencsét, hozzáadjuk a babérlevelet, puhára főzzük a lencsét (kb. fél óra). A főzési idő felénél beletesszük a vékony karikákra vágott répát, a legvégén pedig a szintén felkarikázott virslit.

A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd egy-két merőkanál levessel, végül visszaöntjük a levesbe. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

DSC_4711s

Szólj hozzá

leves lencse répa virsli