2014. jan 09.

A húsleves

írta: Hajós Ágnes
A húsleves

Mire jó a marhafarok? Készítsük el a levesek királynőjét!

Elég régóta főzök húslevest, de a közelmúltig mindig csak ábrándozva figyeltem nagymamámnál és az éttermekben készülőket. Nekem soha nem lesz ilyen szép színe és soha nem lesz ilyen áttetsző - gondoltam. Nemrég azonban a hentesnél gyönyörű marhafarkat kaptam, vettem is belőle, aztán itthon utánaolvastam, van-e valami különleges technikája az ököruszályleves-főzésnek. A Szellem a fazékban c. blogon találtam a nekem legjobban tetsző leírást, ez alapján, de mégse pont így készítettem el ezt a csodát.

Merthogy számomra az volt. Életemben először sikerült gyönyörű halványbarna, tökéletesen áttetsző levest főznöm! Az íze pedig jobb volt, mint amit valaha is ettem, szerintem ez a húslevesek királynője. Nem kell hozzá se vegeta, se leveskocka, csak a türelem, hogy képesek legyünk kivárni, míg elkészül.

 

Ököruszályleves

 DSC_3571s

Hozzávalók 4 főre:

1 db marhafarok (kb. 1 kg)

2 sárgarépa

2 petrezselyem-gyökér

Negyed zeller

Fél karalábé

Fej hagyma

1 paradicsom

Fél paprika

1 csokor petrezselyem

Só, egész bors

5 dkg levestészta

 

 A marhafarkat a hentessel feldaraboltatjuk. Beletesszük egy tepsibe a répával, gyökérrel, zellerrel, karalábéval, hagymával. Forró sütőbe toljuk, a legmagasabb lángon addig sütjük, míg a zöldségek és a hús széle elkezd pirulni. Ekkor kivesszük, egy lábasba tesszük a paradicsommal, paprikával. Annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje (én 5 l-es lábasban szoktam főzni). Felforraljuk, majd rögtön mérsékeljük a lángot. Folyamatosan leszedjük a habját, nagyjából ¾ óra múlva beleteszünk egy ek sót, kb. 10 szem borsot. Beledobjuk a petrezselymet is. Alacsony lángon fedőt kissé félrecsapva gyöngyöztetjük kb. 6 órát, közben ne keverjük meg, a lének kb. 2/3-ra kell csökkenni. Ha ennél több fogyna, óvatosan öntsük fel vízzel. Mikor kész elzárjuk, fél órát fedő alatt pihentetjük. Kiemeljük a húst és a zöldségeket, a lét sűrű anyagon (pl. textilpelenka) átszűrjük.

DSC_3537ss

A tésztát külön sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A húst a zöldséggel és a tésztával külön-külön kínáljuk a leveshez.

DSC_3574s

És az állaga másnap:

DSC_3564s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

húsleves petrezselyem marhafarok