A húsleves
Mire jó a marhafarok? Készítsük el a levesek királynőjét!
Elég régóta főzök húslevest, de a közelmúltig mindig csak ábrándozva figyeltem nagymamámnál és az éttermekben készülőket. Nekem soha nem lesz ilyen szép színe és soha nem lesz ilyen áttetsző - gondoltam. Nemrég azonban a hentesnél gyönyörű marhafarkat kaptam, vettem is belőle, aztán itthon utánaolvastam, van-e valami különleges technikája az ököruszályleves-főzésnek. A Szellem a fazékban c. blogon találtam a nekem legjobban tetsző leírást, ez alapján, de mégse pont így készítettem el ezt a csodát.
Merthogy számomra az volt. Életemben először sikerült gyönyörű halványbarna, tökéletesen áttetsző levest főznöm! Az íze pedig jobb volt, mint amit valaha is ettem, szerintem ez a húslevesek királynője. Nem kell hozzá se vegeta, se leveskocka, csak a türelem, hogy képesek legyünk kivárni, míg elkészül.
Ököruszályleves
Hozzávalók 4 főre:
1 db marhafarok (kb. 1 kg)
2 sárgarépa
2 petrezselyem-gyökér
Negyed zeller
Fél karalábé
Fej hagyma
1 paradicsom
Fél paprika
1 csokor petrezselyem
Só, egész bors
5 dkg levestészta
A marhafarkat a hentessel feldaraboltatjuk. Beletesszük egy tepsibe a répával, gyökérrel, zellerrel, karalábéval, hagymával. Forró sütőbe toljuk, a legmagasabb lángon addig sütjük, míg a zöldségek és a hús széle elkezd pirulni. Ekkor kivesszük, egy lábasba tesszük a paradicsommal, paprikával. Annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje (én 5 l-es lábasban szoktam főzni). Felforraljuk, majd rögtön mérsékeljük a lángot. Folyamatosan leszedjük a habját, nagyjából ¾ óra múlva beleteszünk egy ek sót, kb. 10 szem borsot. Beledobjuk a petrezselymet is. Alacsony lángon fedőt kissé félrecsapva gyöngyöztetjük kb. 6 órát, közben ne keverjük meg, a lének kb. 2/3-ra kell csökkenni. Ha ennél több fogyna, óvatosan öntsük fel vízzel. Mikor kész elzárjuk, fél órát fedő alatt pihentetjük. Kiemeljük a húst és a zöldségeket, a lét sűrű anyagon (pl. textilpelenka) átszűrjük.
A tésztát külön sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A húst a zöldséggel és a tésztával külön-külön kínáljuk a leveshez.
És az állaga másnap:
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!