Az a bizonyos szalagos...
Hagyományos farsangi fánk kétféle díszítéssel
Mondhatnám, hogy főzök már egy ideje, ilyen egyszerű dolgot kirázok a kisujjamból. De nem. Ahogy a palacsintasütés megtanulásával is szenvedtem annak idején, fánkfóbiám is volt. Persze nem itthon, mivel a gyerekeim a szalagtalan fánkot is pillanatok alatt befalták. Nemrég kaptam egy kedves felkérést, hogy az általam elkészített szalagos fánkokat, és annak receptjét szeretnék közkinccsé tenni egy helyi újságban.
A fóbiámat elnyomtam, és elhatároztam, az most sikerülni fog. És tényleg, rájöttem a fánksütésnek egyetlen titka van, a türelem. Hagyni kell kelni, akkor is ha a recept csak fél órát ír, de nem nőtt meg, hagyjunk még időt, hogy jó levegős legyen a tészta. A másik dolog, amire figyelni kell, hogy az olaj ne legyen tűzforró, mert akkor nagyon megég.
Ezzel e két tanáccsal felvértezve bárki nekiállhat ennek a kedvencnek:
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
5 dkg cukor
6 dkg langyos olvasztott vaj
4 tojás sárgája
Bő olaj a sütéshez
Sárgabaracklekvár, porcukor
Mogyorókrém, 1 ek olaj, cukorgyöngy
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojássárgákat, végül az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk, amíg sima felületű tésztát kapunk.
Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük (fél-egy óra).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Pihenni, kelni hagyjuk őket további fél órát. Egy lábasban 3 ujjnyi olajat melegítünk (az olaj ne legyen túl forró, mert megégnek a fánkok!).
A megnőtt tészták közepébe ujjunkkal vagy egy fakanál végével lyukat nyomunk.
Először lyukkal lefelé helyezzük őket az olajba (egyesek ezt az oldalt fedő alatt sütik, de szerintem semmi különbség nincs), mikor világosbarnára lesz, megfordítjuk. Figyelni kell, elég gyorsan sül!
Kivéve papírtörlőre szedjük, majd a közepébe baracklekvárt kanalazunk és megszórjuk porcukorral.
A mi kedvenc változatunk szerint 4 ek mogyorókrémet felmelegítünk 1 ek olajjal, ezzel megcsorgatjuk a fánkokat. Végül cukorgyönggyel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!