Oreo, a népszerű keksz otthoni változatban
Népszerű csokis-vaníliás keksz, egyszerű és mennyei
Én nem vagyok igazán édesszájú, de a családban körülöttem mindenki. A kekszsütés is rosszul indult nálam, első próbálkozás alakalmával nem tudtam, mikor jó. Mikor színre stimmelt, akkor az állaga nem volt megfelelő. Mikor megkeményedett a sütőben, addigra meg is égett. Vagy sokáig hagytam a sütőpapíron, az meg rágyógyult, nem lehetett letépni. Szóval a lényeg: ha megérezzük az illatát, és kb. úgy néz ki, mint a fényképen, kivesszük a sütőből. Pár percet hagyjuk hűlni, addigra kicsit szilárdul és könnyen lehúzható a sütőpapírról. Rácson kihűtjük.
Az egyik legfinomabb sokak szerint az oreo keksz. Itthon is reprodukálható - természetesen nem lesz olyan szép, mint a bolti, dehát mégiscsak mi sütöttük, az íze pedig pótol mindenért.
Az eredeti recept itt található, és Gesztenye által ismerhettük meg magyarul itt :)
Oreo keksz házilag
Hozzávalók:
A tésztához:
1 ¼ csésze liszt (1 csésze = 2,5 dl)
½ csésze cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
Csipet só
1 ½ csésze cukor
140 g puha (de nem folyós) vaj
1 tojás
A krémhez:
100 g vaj
2 csésze porcukor
1 rúd vanília magjai
A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, 1 órára hűtőbe tesszük. A krémhez valókat is összekeverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 3 cm átmérőjű köröket szaggatunk. 180 fokos sütőben, sütőpapíros tepsiken 8-10 perc alatt megsütjük. Mikor kivesszük, kicsit hűtjük, majd még langyosan levesszük a sütőpapírról, rácson kihűtjük. Ha teljesen hideg, megkenjük a krémmel és kettőt-kettőt összeragasztunk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!