2014. jan 29.

Mire jó a sütőtök?

írta: Hajós Ágnes
Mire jó a sütőtök?

Sütőtöktorta karamellkrémmel, dióval

Ilyenkor a legtöbbünknek a nassolnivaló sült tök, vagy a krémleves jut eszünkbe. Ám édességnek sem utolsó. Finom, édes ízét nagyszerűen lehet variálni bármely süteményben. Nemrég egy amcsi oldalon találtam egy nagyszerű tortareceptet. Egy darabig elszórakoztam vele, mire az unciát meg a fontot a mi mértékegységeinkre konvertáltam, de szerencsére az internet segítségemre volt.

Természetesen nem úgy néz ki készen, mint a képen, de nem is vártam. Az íze viszont...! Én nem vagyok édesszájú, de az a karamellkrém valami mesés.

Ja, és nem igényel nagy kézügyességet, de szerintem így is elég mutatós. Az is nekiállhat, akinek nincs túl nagy kézügyessége, mondjuk azt, hogy ez egy rusztikus torta :D

Sütőtöktorta karamellel

 DSC_4526s

Hozzávalók egy 28 cm-es formához:

A krémhez:

1 csésze cukor (2,5 dl-es)

1/2 csésze víz

1/2 vaníliarúd

170 g lágy vaj

2 ek zsíros tejszín

400 g sajtkrém  

A tésztához:

2 csésze liszt + a formához

3 kk sütőpor

1 tk só

1 tk fahéj

1 tk őrölt gyömbér

3/4 tk szódabikarbóna

1/4 tk frissen reszelt szerecsendió

1/4 tk őrölt szegfűszeg

1 1/4 csésze barna cukor

4 nagy tojás

3/4 csésze olaj

45 dkg megsült sütőtök (csak a húsa)

1/2 csésze tej

+ vaj a formához  

A díszítéshez:

2 ek dió

5 ek cukor

1 kk puha vaj  

A sütőtököt késes robotgépben pürésítjük (ha úgy egyszerűbb, hozzáönthetjük a tejet).  Összekeverjük a tészta többi hozzávalójával. Egy 28 cm-es formát kivajazunk, kilisztezünk, belesimítjuk a masszát. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűlve kivesszük a formából, rácson kihűtjük.

A krémhez a cukrot, vizet, a vanília kikapart magvait és a rudat is serpenyőbe tesszük, forralni kezdjük. Amikor a cukor elolvad, a szirup színe pedig sötétebb barna (ne égessük meg!), húzzuk le a tűzről. Kivesszük a vaníliarudat, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, nem baj, ha a karamell különválik. Visszatesszük alacsony lángra, hozzáadjuk a sajtkrémet. Addig kevergetjük, míg teljesen egynemű lesz. Ekkor langyosra hűtjük, tálba tesszük, hidegen egy éjszakát hűtőben érleljük.

Másnap a krémet elosztjuk a torta oldalán és tetején.

A díszítéshez a diót durvára törjük. A cukrot serpenyőben karamellizáljuk. Egy alufólia-darabot nagyon vékonyan, de alaposan megkenünk vajjal. Rászórjuk a diódarabokat, majd megcsorgatjuk a karamellel. Mikor kihűlt és megkeményedett, összetörjük és megdíszítjük vele a tortát.DSC_4523s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

 

 

Szólj hozzá

dió torta sütőtök tejszín vanília gyömbér fahéj sajtkrém szegfűszeg szerecsendió barna cukor