Vörösboros marhapörkölt, ahogy a nagymamám készíti
Marhapörkölt hagyományosan, így lesz tökéletes!
Magyar ember szereti a pörköltet. Pont. Mindenkinek van kedvence, én a marhapörköltet szeretem a legjobban. Persze ennek az elkészítése tart a leghosszabb ideig, de simán megéri. A nagymamám mindig vörösborral készíti, szerintem annyira feldobja minden pörkölt ízét, hogy én már a paprikás krumplihoz is öntök egy kicsit :)
A következőkben azt írom le, én hogy készítem a marhapörit. Persze, lehet cifrázni, hogy lecsó- vagy szalonnás alappal készítjük, de lássuk a legegyszerűbbet, nagy tudomány nem kell hozzá, csak türelem.
Vörösboros marhapörkölt
Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg marhalábszár
1 nagy fej hagyma
1 ek zsír (én kacsazsírt szoktam)
3 ek jó minőségű pirospaprika
2 ek darált paprika (lehet csípős)
1 dl száraz vörösbor
80 dkg krumpli
A marhahúst 3-4 cm-es kockákra vágjuk, a hagymát apróra.
Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Félrehúzzuk, megszórjuk a pirospaprikával, összekeverjük. Hozzáadjuk a húskockákat, összeforgatjuk a paprikás hagymával, kicsit pirítjuk szárazon. Felöntjük annyi vízzel, ami éppenhogy ellepi, beletesszük a darált paprikát, felforraljuk. Kissé sózzuk (a darált paprika is sós), borsozzuk, a fedőt félrecsapva, alacsony lángon főzzük. Többször elfőzzük a levet, majd pótoljuk, így lesz szép, sűrű szaftja. Legalább 3 óra, de inkább több, mire lesz puha. A végén megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, beleöntjük a bort. Egy-két perc kell, míg elforr az alkohol, fogyaszthatjuk is.
Mi sós burgonyával szoktuk enni, sok savanyúsággal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!