A világ legegyszerűbb étele
Tojáspörkölt, amit nem lehet elrontani
A mai írást abszolút kezdőknek ajánlom.
Anyukám szerint a paprikás krumpli viseli a fenti címet, de szerintem a tojáspörkölt az. Akik nem értenek a szakácsművészethez, viccesen annyit szoktak mondani, hogy ők csak tojást és teát tudnak főzni. Nos, ez az étel is kemény tojással kezdődik, ami ugye forrástól számítva 8 perccel készül el. Elvileg elronthatatlan.
A másik része, ami esetleg bonyolultabb lehet, az a rizsfőzés. Egyszerű a módszer egy lábasban 1 ek olajra öntünk egy kétdecis pohárnyi rizst, alágyújtunk. Fakanállal kevergetjük, míg kicsit kifehéredik, majd felöntjük két pohárnyi vízzel. Mikor felforrt, 1 mk sót beleszórunk, takarékra vesszük a lángot, lefedjük és pontosan 20 perc múlva elzárjuk. Még öt percet pihentetjük fedő alatt és fogyasztható is.
Szóval kezdők, fakanálra fel!
Tojáspörkölt, -paprikás
Hozzávalók 4 főre:
12 főtt tojás
1 fej hagyma
1 ek pirospaprika
1 ek olaj
Só, bors
1 ek paprikakrém
1 dl tejföl
1 kk étk. keményítő vagy liszt
Rizs
A hagymát apróra vágjuk, az olajon közepes lángon sárgára pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, egyszer megkeverjük, jöhetnek bele a nyolcadokra vágott tojások. Óvatosan összekeverjük. Aláöntünk annyi vizet hogy ne lepje el, mikor felforrt, belekeverjük a keményítővel elkevert tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, rizzsel tálaljuk.