2014. már 09.

Jamie fél óra alatt (?)

írta: Hajós Ágnes
Jamie fél óra alatt (?)

Sajtos csirkeragu kétféle körettel

Egyik kedvenc szakácsom Jamie Oliver. Azt gondolom, a nagytöbbségnek nem kell őt bemutatni. Ha valaki mégsem ismerné egy mondattal talán úgy mutatnám be, hogy egy kölyökképű angol szakács óriási fantáziával. Pár éve az egyik sorozatában fél óra alatt elkészíthető menüket mutatott be, általában egy főétel kétféle körettel és desszerttel.

Tavaly elindult egy kis játék bloggerkörben, a neve szakácsmustra. A lényege, hogy egy adott szakácstól kell valamilyen ételt elkészíteni, közzétenni. Ez alkalommal Markáé volt a staféta, ő "hozta" Jamie-t.

Most az előbb említett harminc perces fogások közül választottam egy adást, szám szerint a 10.-et. Nem mintha nem bíznék a zsenialitásában, de változtattam a dolgon, mégpedig amiatt, hogy csökkentsem az étel szénhidráttartalmát. A lisztet étkezési keményítőre cseréltem, tésztaburok helyett pedig sajttetőt kapott. A tálalást is megváltoztattam kicsit, nekem nincsenek olyan mutatós edényeim, mint Jamie-nek... A desszertet kihagytam, de az is belefért volna, ha akartam volna. Egyébként a 30 percet majdnem sikerült is tartanom, de én azért ráérősebben készítettem. Az íze tökéletes volt, ahogy vártuk. Azért azt elmondhatom, hogy egy órába még egy laza mosogatás is belefért, aztán fotóztam. Íme:

Csőben sült csirkeragu tört répával és mentás zöldkörettel

 DSC_6462s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkecomb-filé

4 nagy fej gomba

1 csokor újhagyma a zöldjével együtt

Olívaolaj a sütéshez

Só, bors

10 dkg vaj

20 dkg fehér cheddar

Szerecsendió, babérlevél, kakukkfű

3 dl tejszín

4 ek étkezési keményítő

1 kk mustár

Rozmaringágacska a díszítéshez

70 dkg répa

50 dkg borsó

6 dl húsalaplé

1 ág menta

2 salátaszív

Fél citrom leve

 

A raguhoz a húst csíkokra, a gombát szeletekre, az újhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítunk 3 ek olívaolajat, rádobjuk a gombát. Mikor elkezd összeesni, hozzáadjuk a csirkét és az újhagymát, valamint 5 dkg vajat. Ráreszelünk egy negyed szerecsendiót, beleteszünk két babérlevelet, valamint rácsipegetünk egy ág kakukkfüvet. Kicsit sózzuk, alaposan megborsozzuk. Megszórjuk két ek étkezési keményítővel. Beleöntjük a tejszínt, a mustárt és 3 dl húslét. Alaposan összeforgatjuk, nagy lángon besűrítjük a ragut. Elosztjuk 4 csészébe, a sajtot rászeljük a tetejükre.

DSC_6452s

A rozmaringágat kicsit megforgatjuk olívaolajban, a sajt közepére helyezzük.

DSC_6456s

Az egészet forró grillsütőbe toljuk, 5 perc alatt ráolvasztjuk a ragura, az a jó, ha kicsit meg is barnul.

Közben a répát hajszálvékonyra szeleteljük, egy lábasba tesszük. 2 cm-nyi vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, ebbe is teszünk kakukkfüvet. Rátesszük a fedőt, nagy lángon 10 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, majdnem az összes vizet elfőzzük. Krumplinyomóval durvára törjük. Egy tálba tesszük, kakukkfűlevélkékkel díszítjük.

A borsós körethez a másik 5 dkg vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rászórjuk a borsót, rácsipegetjük a mentaleveleket. Megszórjuk 2 ek étkezési keményítővel, felöntjük a másik 3 dl alaplével. A salátaszívet felszeleteljük 3 cm-esre, a borsóhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, 5 percig főzzük, addigra a szaft is besűrűsödik. Meglocsoljuk a citromlével és tálalhatjuk ezt is.

DSC_6464s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa gomba sajt borsó csirkecomb vaj fehér cheddar