Jamie fél óra alatt (?)
Sajtos csirkeragu kétféle körettel
Egyik kedvenc szakácsom Jamie Oliver. Azt gondolom, a nagytöbbségnek nem kell őt bemutatni. Ha valaki mégsem ismerné egy mondattal talán úgy mutatnám be, hogy egy kölyökképű angol szakács óriási fantáziával. Pár éve az egyik sorozatában fél óra alatt elkészíthető menüket mutatott be, általában egy főétel kétféle körettel és desszerttel.
Tavaly elindult egy kis játék bloggerkörben, a neve szakácsmustra. A lényege, hogy egy adott szakácstól kell valamilyen ételt elkészíteni, közzétenni. Ez alkalommal Markáé volt a staféta, ő "hozta" Jamie-t.
Most az előbb említett harminc perces fogások közül választottam egy adást, szám szerint a 10.-et. Nem mintha nem bíznék a zsenialitásában, de változtattam a dolgon, mégpedig amiatt, hogy csökkentsem az étel szénhidráttartalmát. A lisztet étkezési keményítőre cseréltem, tésztaburok helyett pedig sajttetőt kapott. A tálalást is megváltoztattam kicsit, nekem nincsenek olyan mutatós edényeim, mint Jamie-nek... A desszertet kihagytam, de az is belefért volna, ha akartam volna. Egyébként a 30 percet majdnem sikerült is tartanom, de én azért ráérősebben készítettem. Az íze tökéletes volt, ahogy vártuk. Azért azt elmondhatom, hogy egy órába még egy laza mosogatás is belefért, aztán fotóztam. Íme:
Csőben sült csirkeragu tört répával és mentás zöldkörettel
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg csirkecomb-filé
4 nagy fej gomba
1 csokor újhagyma a zöldjével együtt
Olívaolaj a sütéshez
Só, bors
10 dkg vaj
20 dkg fehér cheddar
Szerecsendió, babérlevél, kakukkfű
3 dl tejszín
4 ek étkezési keményítő
1 kk mustár
Rozmaringágacska a díszítéshez
70 dkg répa
50 dkg borsó
6 dl húsalaplé
1 ág menta
2 salátaszív
Fél citrom leve
A raguhoz a húst csíkokra, a gombát szeletekre, az újhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítunk 3 ek olívaolajat, rádobjuk a gombát. Mikor elkezd összeesni, hozzáadjuk a csirkét és az újhagymát, valamint 5 dkg vajat. Ráreszelünk egy negyed szerecsendiót, beleteszünk két babérlevelet, valamint rácsipegetünk egy ág kakukkfüvet. Kicsit sózzuk, alaposan megborsozzuk. Megszórjuk két ek étkezési keményítővel. Beleöntjük a tejszínt, a mustárt és 3 dl húslét. Alaposan összeforgatjuk, nagy lángon besűrítjük a ragut. Elosztjuk 4 csészébe, a sajtot rászeljük a tetejükre.
A rozmaringágat kicsit megforgatjuk olívaolajban, a sajt közepére helyezzük.
Az egészet forró grillsütőbe toljuk, 5 perc alatt ráolvasztjuk a ragura, az a jó, ha kicsit meg is barnul.
Közben a répát hajszálvékonyra szeleteljük, egy lábasba tesszük. 2 cm-nyi vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, ebbe is teszünk kakukkfüvet. Rátesszük a fedőt, nagy lángon 10 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, majdnem az összes vizet elfőzzük. Krumplinyomóval durvára törjük. Egy tálba tesszük, kakukkfűlevélkékkel díszítjük.
A borsós körethez a másik 5 dkg vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rászórjuk a borsót, rácsipegetjük a mentaleveleket. Megszórjuk 2 ek étkezési keményítővel, felöntjük a másik 3 dl alaplével. A salátaszívet felszeleteljük 3 cm-esre, a borsóhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, 5 percig főzzük, addigra a szaft is besűrűsödik. Meglocsoljuk a citromlével és tálalhatjuk ezt is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!