Vendégváró húsvétra a retro jegyében
Imbisz, vagyis hidegtál egyben
A nagymamám készített gyerekkoromban imbiszt (így kell írni, szép magyarosan...). Olyan volt, mintha egy komplett hidegtálból mutatós szobrot faragott volna :) Imádtam, aztán egy idő után nem készítette többet. Nem tudom, miért, egészen egy pár hónappal ezelőttig. Akkor jutott eszembe, hogy a megszokott hidegtál-készítés közben talán én is egy kis újdonságot vihetek a dolgokba. Sikerült.
Őszintén szólva én már csak ritkán eszek franciasalátát, kicsit unom... Pont ezért, most egy izgalmasabb sajtsalátát készítettem, ez lett az imbisz alja. Felette kemény tojás - szigorúan nem túlfőzve, mert az látszik.
Ez ugye azt jelenti, hogy forrástól számítva pontosan 8 percig kell főzni a tojást. Utána rögtön váltott vízben lehűteni, így szépen meg lehet tisztítani. Tapasztalatok szerint akkor lehet szép kemény tojást készíteni, ha nem a legfrissebb darabokat használjuk (persze nem a zápot). Ha túlfőzzük, ronda zöld lesz a sárgájának a külseje.
Én ezeken kívül pár szelet sonkát tettem bele, de lehet cifrázni sonkatekerccsel, sajtszelettel, esetleg petrezselyemmel, vagy amit szeretünk. Íme, a recept:
Imbisz sajtos salátával
Hozzávalók egy kb. 10x25 cm-es formához:
1 l húslé
5 főtt tojás
10 dkg szeletelt (füstölt) sonka
20 dkg kukorica
10 dkg zöldborsó
20 dkg pritaminpaprika
10 dkg sajt
4 ek majonéz
6 ek tejföl
1 ek uborkalé
3 csepp édesítő
Pár csepp citromlé
Só, fehér bors
4 kis zacskó zselatin
A formát kibéleljük folpack-kal, oldalt lógjon egy kicsit túl rajta. Három zacskó zselatint keverés közben beleszórunk a langyos húslébe, felmelegítjük, de nem forraljuk. Kicsit kihűtjük, de még meleg legyen.
Két tojást felkarikázunk, szebb darabokkal kirakjuk a tál alját (a maradékot félretesszük, vagy megesszük :) ). Ráöntünk kevés alaplét, hogy éppen ellepje a tojáskarikákat, hidegre tesszük dermedni. Közben a sonka nagy részét 3-4 cm széles csíkokra vágjuk. Mikor a tojáson megkötött a lé, rátesszük a sonkacsíkokat, ismét kevés zselatinos lét öntünk rá, ismét megköttetjük. Erre jön a maradék 3 egész tojás, hosszában elrendezzük. Először csak a feléig öntjük fel a lével. Dermedés után a maradék sonkát kis darabokra vágjuk, a tojások közé szórjuk. Ismét felöntjük lével, most a tojások fölé érjen.
A majonézből, tejfölből, uborkaléből, édesítővel, sóval, fehér borssal, citromlével tartármártást keverünk. Megkóstoljuk, ha kell, ízlésünk szerint utánaízesítjük. Egy tálban összekeverjük a kukoricát, borsót és a centis kockákra vágott pritaminpaprikát és sajtot. A maradék zselatint fél dl vízben felmelegítjük, kevergetjük, amíg feloldódik. A tartárhoz keverjük, ezt pedig a zöldségekkel alaposan összeforgatjuk.
Mikor a tojáson megdermedt a zselatinos lé, rákanalazzuk, elsimítjuk. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap egy tálra fordítjuk az imbiszt, lehúzzuk róla a folpack-ot, szeletelve tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!