2014. már 28.

Vendégváró húsvétra a retro jegyében

írta: Hajós Ágnes
Vendégváró húsvétra a retro jegyében

Imbisz, vagyis hidegtál egyben

A nagymamám készített gyerekkoromban imbiszt (így kell írni, szép magyarosan...). Olyan volt, mintha egy komplett hidegtálból mutatós szobrot faragott volna :) Imádtam, aztán egy idő után nem készítette többet. Nem tudom, miért, egészen egy pár hónappal ezelőttig. Akkor jutott eszembe, hogy a megszokott hidegtál-készítés közben talán én is egy kis újdonságot vihetek a dolgokba. Sikerült.

Őszintén szólva én már csak ritkán eszek franciasalátát, kicsit unom... Pont ezért, most egy izgalmasabb sajtsalátát készítettem, ez lett az imbisz alja. Felette kemény tojás - szigorúan nem túlfőzve, mert az látszik.

Ez ugye azt jelenti, hogy forrástól számítva pontosan 8 percig kell főzni a tojást. Utána rögtön váltott vízben lehűteni, így szépen meg lehet tisztítani. Tapasztalatok szerint akkor lehet szép kemény tojást készíteni, ha nem a legfrissebb darabokat használjuk (persze nem a zápot). Ha túlfőzzük, ronda zöld lesz a sárgájának a külseje.

Én ezeken kívül pár szelet sonkát tettem bele, de lehet cifrázni sonkatekerccsel, sajtszelettel, esetleg petrezselyemmel, vagy amit szeretünk. Íme, a recept:

Imbisz sajtos salátával

 DSC_5338s

Hozzávalók egy kb. 10x25 cm-es formához:

1 l húslé

5 főtt tojás

10 dkg szeletelt (füstölt) sonka

20 dkg kukorica

10 dkg zöldborsó

20 dkg pritaminpaprika

10 dkg sajt

4 ek majonéz

6 ek tejföl

1 ek uborkalé

3 csepp édesítő

Pár csepp citromlé

Só, fehér bors

4 kis zacskó zselatin

 

A formát kibéleljük folpack-kal, oldalt lógjon egy kicsit túl rajta. Három zacskó zselatint keverés közben beleszórunk a langyos húslébe, felmelegítjük, de nem forraljuk. Kicsit kihűtjük, de még meleg legyen.

Két tojást felkarikázunk, szebb darabokkal kirakjuk a tál alját (a maradékot félretesszük, vagy megesszük :) ). Ráöntünk kevés alaplét, hogy éppen ellepje a tojáskarikákat, hidegre tesszük dermedni. Közben a sonka nagy részét 3-4 cm széles csíkokra vágjuk. Mikor a tojáson megkötött a lé, rátesszük a sonkacsíkokat, ismét kevés zselatinos lét öntünk rá, ismét megköttetjük. Erre jön a maradék 3 egész tojás, hosszában elrendezzük. Először csak a feléig öntjük fel a lével. Dermedés után a maradék sonkát kis darabokra vágjuk, a tojások közé szórjuk. Ismét felöntjük lével, most a tojások fölé érjen.

A majonézből, tejfölből, uborkaléből, édesítővel, sóval, fehér borssal, citromlével tartármártást keverünk. Megkóstoljuk, ha kell, ízlésünk szerint utánaízesítjük. Egy tálban összekeverjük a kukoricát, borsót és a centis kockákra vágott pritaminpaprikát és sajtot. A maradék zselatint fél dl vízben felmelegítjük, kevergetjük, amíg feloldódik. A tartárhoz keverjük, ezt pedig a zöldségekkel alaposan összeforgatjuk.

Mikor a tojáson megdermedt a zselatinos lé, rákanalazzuk, elsimítjuk. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap egy tálra fordítjuk az imbiszt, lehúzzuk róla a folpack-ot, szeletelve tálaljuk.

DSC_5351s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

saláta sonka borsó kukorica pritaminpaprika imbisz