Egyszerű és gyors ebéd - paradicsomos-sajtos sült tojás, salátával
Színes-ízes fogás, ha nem kívánod a húst
Sokan nem esznek húst, sokszor én sem kívánom. Ám attól még nem kell megvonnunk magunktól a különleges falatokat és a szép színeket. Nemrég láttam a TvPaprikán egy műsort, amiben az egyik kedvencem, Lucinda Scala Quinn főzött. Róla tudni kell, hogy három, immár felnőtt férfi édesanyja és játszi könnyedséggel főz nekik akár ötfélét is egyszerre. Imádom a stílusát, remélem, egyszer az én fiaim is ennyire fogják értékelni a főzőtudományomat.
Szóval a következőekben egy paradicsomszószban sült tojást mutatnék be, kétféle körettel. Ezek elkészítése már az én fejemből pattant ki, az egészséges életmód jegyében. Próbáljátok ki!
Paradicsomszószban sült tojás vajas-petrezselymes bulgurral, bébispenóttal
Hozzávalók 2 főre:
4 tojás
Fél l passzírozott paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
Olívaolaj
Só, bors
10 dkg reszelt sajt
15 dkg bulgur
Fél csokor petrezselyem
2 dkg vaj
Só
10 dkg bébispenót
1 ek olaj
2 kk balzsamecet
A bulgurt felöntjük kétujjnyival több forró vízzel, mint ami ellepi, puhára főzzük (kb. 10 perc). Leszűrjük. Az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk a forró vajon, majd a bulgurra öntjük. Sózzuk, alaposan összekeverjük.
Az olívaolajat egy serpenyőbe öntjük, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, rászórjuk a pirospaprikát, egy keverés után mehet rá a paradicsomlé. Alacsony lángon időnként megkeverve addig rotyogtatjuk, míg a színe kicsit besötétedik, besűrűsödik. Ekkor óvatosan beleütjük a tojásokat, fedővel lefedjük, 5 percig sütjük szintén alacsony lángon. Ezután a gázt elzárjuk, a tojásokat megszórjuk reszelt sajttal, fedő alatt még három percet pihentetjük.
Közben a bébispenótot összeforgatjuk az olívaolajjal és balzsamecettel.
Tálaláskor egy adag bulgurt tányérra szedünk, ráültetünk 1-2 tojást, mellészedünk egy adag spenótot.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!