2014. ápr 04.

Földimogyorókrém II. - Terrine

írta: Hajós Ágnes
Földimogyorókrém II. - Terrine

Luxuskategória, ízekben is

A kacsa- és libamájhoz való vonzódásom közismert. Éppen sikerült elég jó áron hozzájutnom, ezért nem haboztam, elkészítettem egy terrine-t. Ez igazából pástétom, de darabos hozzávalókkal, súly alatt érlelve több (most két) napig. Ebbe kevertem ezt az isteni földimogyorókrémet, üdítő kontrasztként kínáltam mellé egy kis passiógyümölcs-zselét. Ez egy egzotikus gyümölcs, a legtöbb nagyáruházban kapható.

Mindenesetre, aki ezt az ételt el szeretné készíteni, pár nappal előtte fogjon hozzá, nincs vele sok munka, csak ki kell várni, hogy összeérjenek az ízek. Azok pedig minden előkészületet megérnek, leírhatatlanul finom lesz az eredmény, ahogy szerintem a képeken is látszik:

Kacsamáj terrine maracujazselével, színes borsokkal, földimogyoró- és vaníliás balzsamecet-krémmel

 DSC_0044s

Hozzávalók 4 főre:

A terrine-hez:

25 dkg hízott kacsamáj

1 csapott kk egész színes bors

1,5 dl habtejszín

5 ek Donum Terrae földimogyoró-krém

10 g zselatin

20 dkg kacsazsír

 

A zseléhez:

6 db passiógyümölcs (maracuja)

1 ek méz

8 g zselatin

 

A vaníliás balzsamecet-krémhez:

3 dl balzsamecet

Fél rúd vanília

 

Mentalevelek a díszítéshez

A terrine-hez a zsírt felmelegítjük, a kacsamájakat kétcentis szeletekre vágjuk, óvatosan, pár perc alatt megsütjük, egyszer megfordítjuk. Nem kell, hogy barnára süljön, elég, ha az eredeti színét elveszti és belül már nem véres. Kivesszük a zsírból, leitatjuk, kockákra vágjuk, langyosra hűtjük.

A habtejszínt simára keverjük a mogyorókrémmel, megsózzuk, hozzáadjuk a durvára tört borsot is. Óvatosan beleforgatjuk a májat, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. A zselatint 3 ek vízzel felmelegítjük, feloldjuk. Belekeverjük a májas krémbe. Gyengéd, de határozott mozdulatokkal kell dolgozni.

Egy folpack-kal kibélelt formába simítjuk, oldalról ráhajtjuk a fóliát. Valami nehezet teszünk rá, két napig hűtőben érleljük.

A zseléhez a maracujákat félbevágjuk, magjait egy tálba kanalazzuk. Megcsorgatjuk a mézzel. A zselatint két ek vízben felmelegítjük, feloldjuk. Hozzákeverjük a magokhoz. Kicsi formákba töltjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A balzsamecetbe kaparjuk a vanília magjait, a rudat is beletesszük. Felmelegítjük, a harmadára forraljuk. Leszűrjük, kihűtjük.

Fogyasztás előtt a terrine-t másfél-két centisre szeleteljük, a passiózselét kiborítjuk a formákból.

Tálaláskor a tányért megcsorgatjuk a balzsamecet-krémmel, ráteszünk 2 szelet terrine-t, melléjük ültetünk a zselékből. Mentalevéllel díszítjük.

DSC_0049s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

menta méz balzsamecet vanília kacsamáj maracuja passiógyümölcs habtejszín balzsamecetkrém földimogyorókrém