2014. ápr 19.

Legyen mákunk Húsvétkor is!

írta: Hajós Ágnes
Legyen mákunk Húsvétkor is!

Máktortácskák epres szószban

A most következő fogás nem tipikus húsvéti finomság. Ez is még a szakácstanfolyamról maradt rám, ott volt vizsgatétel. A hivatalos neve nem is tortácska, hanem puding, de Magyarországon erről nekünk egészen más étel jut eszünkbe, mint az angoloknál.

Szóval a sok nyúl meg bárány helyett én most ezzel szeretnék örömteli perceket szerezni nektek. Boldog Ünnepeket!

Mákos tortácskák epervelővel

 DSC_0019s

Hozzávalók 4 főre:

A máktortákhoz:

10 dkg darált mák

10 dkg cukor + a formákhoz

3 tojás

5 dkg olvasztott vaj + a formákhoz

5 dkg liszt

1 kk sütőpor

1 citrom héja

A szószhoz:

35 dkg eper

2 dl vörösbor

1 dl balzsamecet

3 ek cukor

1 citrom héja

1 mk fahéj

Mentalevelek a díszítéshez

 

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a mákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat és a sütőport is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.

4 db szufléformát kivajazunk, kicukrozunk. Elosztjuk bennük a masszát, majd egy tepsibe ültetjük őket, az 1/3-ukig felöntjük vízzel. 180 fokos sütőben kb. 1 órát (légkeverésesben 160 fok, 45 perc) sütjük. Akkor jó, ha a teteje megbarnul és megemelkedik. Mikor kész, leöntjük alóluk a vizet és óvatosan tányérra borítjuk a kis tortákat.

Míg sül, elkészítjük a mártást: 4 szép epret félreteszünk. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, rádobjuk a maradék, kockákra vágott epret, felöntjük a borral és a balzsamecettel. Belereszeljük a citromhéjat, hozzászórjuk a fahéjat, majd még 5 percig forraljuk. Közben a fakanállal nyomogassuk össze az eperdarabokat. Végül egy szűrőn átpasszírozzuk a szósz.

Tálaláskor 2-3 ek szószt szedünk a tányér közepére, ráültetünk egy tortácskát. A félretett eprekkel ill. mentalevelekkel díszítjük.

DSC_0013s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

mák menta citrom balzsamecet eper vörösbor fahéj