Az utolsó medvehagymás ebéd (idén)
Vajpuha sült tarja medvehagymás sajtkrémmel
Nemrég vendégül láttam a nagyszüleimet ebédre. Gondoltam, hogy még nem kóstolták a medvehagymát (nem nagyon próbálnak ki új dolgokat, még ha az csak újra felfedezett is), itt volt az idő, hogy megismertessem őket vele. Nagypapám mondta, hogy ő mindig lát egy bácsit, aki árul, de fél, hogy gyöngyvirág-levelet kap, ezért sosem vesz tőle. Ilyenkor idegbajos leszek, a média állandó hisztériakeltése szinte mindenre rányomja a bélyegét...
Mindegy, hiszen legnagyobb örömömre annyira ízlett nekik az egész ebéd, hogy másnap már hívott a nagymamám, hogy vettek medvehagymát, hogy lehet ezt tartósítani. Elmondtam az olívaolajos-sós turmixolt verziót, meg a simán felszeletelve lefagyasztottat is. Nagy öröm ez egy unokának, mikor a nagymamája tanul tőle :)
Még van pár utolsó csokor ebből a zamatos növényből a piacon, ha eddig nem tettétek, itt az ideje, hogy mi is eltegyünk belőle!
Medvehagymás sajtkrém alatt sült tarja
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg sertéstarja
Fél csokor (10 dkg) medvehagyma (szezonon kívül egy csokor újhagyma zöldje)
1 tömlős sajt
10 dkg reszelt sajt
5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
Só, bors
3 ek olaj
A tarját egy-másfél centis szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, a húsok mindkét oldalát közepes lángon 3-3 percig sütjük. Egy tűzálló tálba tesszük őket egymás mellé.
A tömlős sajtot összenyomkodjuk a vajjal, majd a tálba tesszük az apróra vágott medvehagymát, a reszelt sajtot, sót és borsot. Alaposan összekeverjük.
Elosztjuk a sajtkrémet a húsokon, 200 (légkeverésesben 180) fokos sütőben fél órát sütjük. Ebből 15 percet fólia alatt, a többit anélkül.
Ízlés szerinti körettel (én krumplisalátával) tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!