2014. máj 04.

Spagetti Carbonara, a kedvenc olasz tésztám

írta: Hajós Ágnes
Spagetti Carbonara, a kedvenc olasz tésztám

Egyszerű ebéd pontosan 15 perc alatt!

A olasz tészták között a bolognai a legismertebb, második helyen holtversenyben áll a milánói (ami nem is olasz :)) és a carbonara. Ezekkel - legalábbis nálunk - az a szerencse, hogy mindenki megeszi. A carbonara pedig még gyorsan kész is van, a tészta kifőlésétől számítva 5 percen belül már falatozhatjuk is és semmi különleges hozzávaló nem szükségeltetik.

Ugyan az eredeti recept szigorúan pancetta-t és parmezánt tartalmaz, mi magyarok azért megengedhetünk egy kis lazítást és jóféle kolozsvárit vagy más húsos szalonnát használjunk. Viszont sokan rontják el az ételt tejszínnel, erre semmi szükség. A tojás tökéletesen krémessé fog válni a sajttal és némi főzőlével. Kóstoljátok meg, nem fogtok csalódni!

Spagetti carbonara

 DSC_6505s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg spagetti

2 tojás + 4 tojás sárgája

30 dkg pancetta vagy húsos szalonna

20 dkg reszelt sajt (elvileg parmezán, de jó minőségű trappista is jó)

 

A szalonnát kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket félretesszük. A tojást simára keverjük a sárgákkal. Mikor a szalonnapörcök langyosak, hozzákeverjük a tojásokhoz. A sajtot lereszeljük, a felét szintén a tojáshoz keverjük.

A spagettit sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, a szalonnazsírba forgatjuk. Hozzáöntjük a tojásos keveréket, alaposan átforgatjuk. Akkor jó, ha a tészta melegétől a tojás mártássűrűségű lesz. Ha nem elég lágy és krémesen folyós, a tészta főzővizéből adjunk hozzá.

Tálaláskor egy nagy adag tésztát szedjünk tányérra, a maradék reszelt sajttal megszórjuk.

DSC_6509s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spagetti sajt parmezán pancetta szalonna trappista