Ismét batáta - sonkával, hagymával, sajttal
Hasselback-burgonya édeskrumplival
Elég régen írtam édesburgonyás fogásról, most jöjjön az egyik kedvencem. Létezik egy Hasselback-burgonya nevű étel, melynek a lényege, hogy a krumplit vékonyan be kell vagdosni, sajttal, vajjal puhára kell sütni. Na, én ezt fejlesztettem tovább, édesburit használtam, valamint lilahagymát és érlelt sonkát is, amik ugye nagyon jó barátságban vannak egymással (meg velem is :) ). Az eredmény pedig ez a gyönyörűség lett, ami már a színeiben kedvére való az ember lányának, de az illata és az íze az, aminek senki sem tud ellenállni. Ti sem fogtok csalódni, ha kipróbáljátok, jó étvágyat hozzá!
Sonkával, sajttal, hagymával sült édesburgonya
Hozzávalók 4 főre: 4 db batáta (édesburgonya, egyenként kb. 25 dkg-osak) 20 dkg érlelt sonka (pl. serrano) 2 közepes lilahagyma Összesen 15 dkg reszelt sajt, többféle vegyesen (én edamit, karavánt, cheddart és parmezánt használtam) Só, bors 5 dkg vaj
Az édesburgonyákat meghámozzuk, széltében félcentinként bevagdossuk, de nem teljesen, az alján egy centi vastagon egyben hagyjuk, hogy legyező alakú legyen. A vágásokba felváltva teszünk sonkát majd hagymát, tepsibe sorakoztatjuk. A tetejükön elosztjuk a vajat, borsozzuk és óvatosan megsózzuk (használhatunk még más zöldfűszert is, pl. rozmaringot, római köményt).
200 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg az alja is megpuhul, villával ellenőrizzük. Mikor kész, a tetejükön elosztjuk a reszelt sajtot, meglocsoljuk az edény alján összegyűlt vajjal, pár percre visszatoljuk a sütőbe, míg a sajt megolvad.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!