2014. máj 21.

Sajtos pogi másképp

írta: Hajós Ágnes
Sajtos pogi másképp

Sajtfüggőségem és egy krémes-borzas pogácsa

Életem első, saját vásárlású receptes könyve a sajtok köré íródott. Mindenféle formában szeretem a sajtokat. Olyanokat is megeszek és szeretek, ami mások szerint már büdös, vagy kifejezetten taszító. Egyvalamit nem kóstolnék meg soha, azt a francia kukacos valamit. Biztos nagyon finom, de az én számban ne mozogjon semmi... :D

Szóval, nemrég ismét készítettem a könyvből egy borzas kis pogácsát. Természetesen a végére sikerült annyira megvariálnom, hogy csak külsejében hasonlított az eredetire, de ez tőlem nem újdonság. Az elkészítése kicsit macerás, viszont nem igényel semmiféle főzőtapasztalatot. És legnagyobb örömömre Lucának is nagyon ízlett, estig el is fogyott minden az asztalról :)

 

Borzas sajtos pogácsa

 DSC_6067s1

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt

10 dkg vaj

1 tojás + 1 sárgája

1,5 dl tejföl

 

A krémhez:

10 dkg reszelt sajt

2 púpos ek liszt

Csipetnyi reszelt szerecsendió

2,5 dl tej

1 mk pirospaprika

4 dkg vaj

 

A hempergetéshez:

10 dkg reszelt füstölt sajt

 

A krémhez a vajat felolvasztjuk egy lábasban, zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Óvatosan, folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejet, besűrítjük. Beleszórjuk a sajtot, a pirospaprikát, belereszeljük a szerecsendiót, megsózzuk. Mikor felolvadt a sajt és egynemű lett a krém, rátesszük a fedőt és kihűtjük.

A tésztához a lisztet a puha vajjal, a tojássárgával, a tejföllel és 1 mk sóval összegyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

Ezután fél centi vastagra nyújtjuk, 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire tesszük. Megkenjük egy felvert tojással, 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük.

Mikor kihűltek, a fénytelen felüket jó vastagon megkenjük a krémmel, összeillesztjük, az oldalukat is megkenjük kicsit a krémmel és reszelt füstölt sajtba forgatjuk.

DSC_6068s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tej sajt pogácsa tejföl vaj füstölt sajt szerecsendió