Káposztás pogácsa, a tökéletes sós vendégváró
Hajtogatott, kacsazsíros pogácsa, amit mindenki szeret
Vannak dolgok, amit az ember gyerekkorában kifejezetten utál, ilyen volt nálam a káposztás pogácsa (meg minden más káposztás dolog is, többek között).
Aztán a tinédzserkor végére elmegy a kedvünk a lázadástól és megkóstolunk mindent, amire mások azt mondják, hogy finom. Sőt szerintem egy kicsit az ízlelésünk is megváltozik, már, ami engem illet. Nagymamám a mai napig nem tud napirendre térni afelett, hogy egy vékonyka, rettenetesen finnyás gyerekből egy szakácstudományba szerelmes, (majdnem) mindent megevő felnőtt lettem. És most én vívom az evéssel kapcsolatos harcokat a gyerekeimmel, bár a tapasztalataim miatt semmit nem erőltetek, inkább olyat főzök-sütök, ami tuti siker.
Szóval, visszakanyarodva a káposztához, hoztam egy pogireceptet, ami tökéletes arra, hogy a hűtőben már egy hete árválkodó, hirtelen ötlettől vezérelve megvásárolt káposztát felhasználjuk. De ha van maradék párolt káposzta, összevágva az is tökéletes benne. Ja, és a gyerekeim is megették :)
Tessék:
Káposztás pogácsa
Hozzávalók:
40 dkg káposzta
50 dkg liszt
2 dl tej
2 kk cukor
2,5 dkg élesztő
10 dkg + 1 ek kacsazsír
Só, bors
2 tojás
A káposztát durvára reszeljük. Egy lábasban felhevítjük az 1 kk kacsazsírt, hozzáadjuk a káposztát. Megsózzuk, -borsozzuk, kevergetve pirítani kezdjük. Mikor már majdnem puha, 1 kk cukorral megszórjuk. Addig kevergetjük, míg enyhén megbarnul. Félretesszük, kihűtjük.
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a másik kk cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, a 10 dkg kacsazsírt, 1 tojást és az élesztős tejet. Összegyúrjuk, nedves konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán egy cm vastagra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát. Két oldalról középre hajtjuk a tésztát, majd alulról és felülről is.
Ismét vékonyra nyújtjuk (ha kell, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjon), majd megismételjük az előző hajtogatást. Végül 1,5 cm-esre nyújtjuk, késsel megmintázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, 180 fokos sütőben készre sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!