2014. jún 17.

Káposztás pogácsa, a tökéletes sós vendégváró

írta: Hajós Ágnes
Káposztás pogácsa, a tökéletes sós vendégváró

Hajtogatott, kacsazsíros pogácsa, amit mindenki szeret

Vannak dolgok, amit az ember gyerekkorában kifejezetten utál, ilyen volt nálam a káposztás pogácsa (meg minden más káposztás dolog is, többek között).

Aztán a tinédzserkor végére elmegy a kedvünk a lázadástól és megkóstolunk mindent, amire mások azt mondják, hogy finom. Sőt szerintem egy kicsit az ízlelésünk is megváltozik, már, ami engem illet. Nagymamám a mai napig nem tud napirendre térni afelett, hogy egy vékonyka, rettenetesen finnyás gyerekből egy szakácstudományba szerelmes, (majdnem) mindent megevő felnőtt lettem. És most én vívom az evéssel kapcsolatos harcokat a gyerekeimmel, bár a tapasztalataim miatt semmit nem  erőltetek, inkább olyat főzök-sütök, ami tuti siker.

Szóval, visszakanyarodva a káposztához, hoztam egy pogireceptet, ami tökéletes arra, hogy a hűtőben már egy hete árválkodó, hirtelen ötlettől vezérelve megvásárolt káposztát felhasználjuk. De ha van maradék párolt káposzta, összevágva az is tökéletes benne. Ja, és a gyerekeim is megették :)

Tessék:

Káposztás pogácsa

DSC_6075s 

Hozzávalók:

40 dkg káposzta

50 dkg liszt

2 dl tej

2 kk cukor

2,5 dkg élesztő

10 dkg + 1 ek kacsazsír

Só, bors

2 tojás

 

A káposztát durvára reszeljük. Egy lábasban felhevítjük az 1 kk kacsazsírt, hozzáadjuk a káposztát. Megsózzuk, -borsozzuk, kevergetve pirítani kezdjük. Mikor már majdnem puha, 1 kk cukorral megszórjuk. Addig kevergetjük, míg enyhén megbarnul. Félretesszük, kihűtjük.

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a másik kk cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, a 10 dkg kacsazsírt, 1 tojást és az élesztős tejet. Összegyúrjuk, nedves konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán egy cm vastagra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát. Két oldalról középre hajtjuk a tésztát, majd alulról és felülről is.

DSC_6059s

DSC_6063s

Ismét vékonyra nyújtjuk (ha kell, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjon), majd megismételjük az előző hajtogatást. Végül 1,5 cm-esre nyújtjuk, késsel megmintázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, 180 fokos sütőben készre sütjük.

DSC_6077s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

pogácsa káposzta kacsazsír