Szépséges sajttorta sütés nélkül
New York cheesecake sütés nélkül
Most egy igazi gyöngyszemet hoztam. Régóta szerettem volna már New York sajttortát (cheesecake-et) készíteni. A legtöbb recept azonban azt írta, hogy másnapig várni kell a fogyasztással, és sütni is kell. Hát, ehhez most nem volt kedvem :)
Meg ebben az esetben egy nagyon látványos valamit szerettem volna, ajándékba szántam. Ja, és némileg alakbarátabb verzióban készült, a kekszből alacsony szénhidráttartalmút választottam, de természetesen ez nem kötelező.
Egyszemélyes, egyszerűsített New York sajttorta
Hozzávalók 1 db-hoz:
3 ek kekszmorzsa
5-8 dkg vaj
1 doboz Philadelphia sajt
Kb. 2 dl tejszín
6 csapott tk zselatin
Kevés porcukor vagy folyékony édesítő
Fél citrom leve és héja
Ízlés szerint porcukor vagy folyékony édesítő
10 dkg áfonya
1 ek balzsamecet
Mentalevél a díszítéshez
A vajat felolvasztjuk. Először csak 5 dkg-ot, villával összekeverjük a kekszmorzsával. Ha nem áll össze, a maradék vajat is megolvasztjuk és hozzákeverjük.
Egy kis tepsi aljára folpackot terítünk, ráteszünk egy 10 cm átmérőjű kerek kiszúró formát. A formába nyomkodjuk a vajas kekszet. A sajtkrémet simára keverjük a tejszínnel, citromhéjjal és a levével, édesítjük cukorral vagy édesítővel. A zselatint három evőkanálnyi vízbe szórjuk, melegítés közben felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a sajtos masszához, végül az egészet a kekszmorzsa tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük pár órára, míg megdermed.
Az áfonyát a balzsamecettel és pár kanál vízzel megfonnyasztjuk, elforraljuk a folyadékot. Kihűtjük.
A sajttortát egy vékony, éles késsel kivágjuk a formából, óvatosan kinyomjuk belőle.
Tálalás előtt a tetejére halmozzuk az áfonyaragut. Mentalevéllel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!