2014. jún 29.

Szépséges sajttorta sütés nélkül

írta: Hajós Ágnes
Szépséges sajttorta sütés nélkül

New York cheesecake sütés nélkül

Most egy igazi gyöngyszemet hoztam. Régóta szerettem volna már New York sajttortát (cheesecake-et) készíteni. A legtöbb recept azonban azt írta, hogy másnapig várni kell a fogyasztással, és sütni is kell. Hát, ehhez most nem volt kedvem :)

Meg ebben az esetben egy nagyon látványos valamit szerettem volna, ajándékba szántam. Ja, és némileg alakbarátabb verzióban készült, a kekszből alacsony szénhidráttartalmút választottam, de természetesen ez nem kötelező.

 

Egyszemélyes, egyszerűsített New York sajttorta

 DSC_0676s

Hozzávalók 1 db-hoz:

3 ek kekszmorzsa

5-8 dkg vaj

1 doboz Philadelphia sajt

Kb. 2 dl tejszín

6 csapott tk zselatin

Kevés porcukor vagy folyékony édesítő

Fél citrom leve és héja

Ízlés szerint porcukor vagy folyékony édesítő

10 dkg áfonya

1 ek balzsamecet

Mentalevél a díszítéshez

 

A vajat felolvasztjuk. Először csak 5 dkg-ot, villával összekeverjük a kekszmorzsával. Ha nem áll össze, a maradék vajat is megolvasztjuk és hozzákeverjük.

Egy kis tepsi aljára folpackot terítünk, ráteszünk egy 10 cm átmérőjű kerek kiszúró formát. A formába nyomkodjuk a vajas kekszet. A sajtkrémet simára keverjük a tejszínnel, citromhéjjal és a levével, édesítjük cukorral vagy édesítővel. A zselatint három evőkanálnyi vízbe szórjuk, melegítés közben felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a sajtos masszához, végül az egészet a kekszmorzsa tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük pár órára, míg megdermed.

Az áfonyát a balzsamecettel és pár kanál vízzel megfonnyasztjuk, elforraljuk a folyadékot. Kihűtjük.

A sajttortát egy vékony, éles késsel kivágjuk a formából, óvatosan kinyomjuk belőle.

Tálalás előtt a tetejére halmozzuk az áfonyaragut. Mentalevéllel díszítjük.

DSC_0681s

DSC_0674s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

menta citrom tejszín balzsamecet keksz áfonya sajtkrém