Zöldbabból szokatlant
Ropogós saláta sült zöldségekkel, pikánsan
Imádom a piacot ilyenkor nyáron, tele van friss gyümölcsökkel, zöldségekkel. Én főleg az utóbbiaknak nem tudok ellenállni, muszáj több marokkal is vennem belőlük, még ha a klasszikus főzelék-, rakott zöldség-ételekért nem is lelkesedek.
Most épp a zöldbab volt soron. Tavaly már kipróbáltam a sima sült zöldbabot, ami magában is nagyon ízlett, de ez alkalommal kicsit megvariáltam. Mindig lapul a hűtőmben némi édes chiliszósz, adtam még hozzá friss zöldséget, roppanósra sütöttem és egy nem mindennapi salátát kaptam.
Édes-csípős saláta sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg vajbab (zöldbab)
1 kisebb cukkini
1 közepes répa
3 cső kukorica
3 tojás
4 db marinált paprika (vagy 4 kápia megsütve, héja lehúzva)
Olívaolaj
Só, bors
Chilipehely vagy cayenne-bors
1,5 dl édes chiliszósz (vagányabbaknak csípős)
A babok csücskét, ahol a szárhoz csatlakozik, levágjuk, egy tűzálló tálba tesszük. Megsózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chilivel vagy cayenne-borssal megszórjuk. Rálocsolunk 2-3 ek olívaolajat, összeforgatjuk, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kihűtjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk.
A cukkinit és a répát gyufaszál-szerűre vágjuk, kevés olajon, megsózva pár percig pirítjuk, roppanós maradjon, ezt is kihűtjük. A kukoricát forró vízben max. 10 perc alatt megfőzzük, levágjuk róla a szemeket, félretesszük.
A tojást elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon omlettet sütünk belőle. Kivéve ezt is csíkokra vágjuk.
Egy tálba tesszük a kihűlt zöldségeket, a szintén felcsíkozott paprikát és tojást. Összekeverjük a chiliszósszal, legalább egy órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!