Mindenki kedvence, a túrógombóc - szebben és finomabban
Dobjuk fel a nagy klasszikust eperrel és fahéjjal!
A mostani étel igazi gyerekek kedvence. Tapasztalatom szerint a gombóc alakú dolgokkal nem lehet mellélőni, ebben a formában szinte bármit megesznek. Az alapreceptet ismét nagymamámtól kértem el - szerintem az utóbbi időben elég sokat csuklik, annyit emlegetem :)
Természetesen a túrógombóc fogyasztási lehetőségeinek száma végtelen, ilyenkor ősszel szerintem szilvával is isteni. Vagy szilvaraguval. Vagy cukor nélkül köretnek. De ha van jó ötletetek, kommentben megírhatjátok :)
Epres túrógombóc fahéjas tejföllel
Hozzávalók 4 főre:
35 dkg túró
1 nagy tojás
3 ek liszt
3 ek búzadara
16 db kicsi eper
Csipet só
1 ek porcukor
5 ek zsemlemorzsa
2 ek olaj
0,5 l tejföl
2 ek fahéj
1 ek porcukor vagy folyékony édesítő
A túrót simára keverjük a tojással, liszttel, búzadarával, csipet sóval és egy ek porcukorral. Egy órára betesszük a hűtőbe, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni.
A tejfölt simára keverjük a fahéjjal, cukorral vagy édesítővel és némi vízzel hogy kissé folyós legyen az állaga. Megkóstoljuk, ízlés szerint még édesíthetjük, fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Egy lábasban vizet forralunk, nedves kézzel diónyi darabokat veszünk a masszából. Egyik tenyerünkben ellapogatjuk, a közepébe teszünk egy epret, megformázzuk a gombócot. A lobogó vízbe engedjük a gombócokat, egy perc után óvatosan alájuk nyúlunk. Mikor ismét felforr, takarékra vesszük a lángot és kb. 5 percig főzzük. Egyet vágjunk ketté és ellenőrizzük az állagát.
Egy serpenyőben az olajon barnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a kész gombócokat megforgatjuk benne.
A fahéjas tejföllel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!