Curry - egyszerűen
Aloo gobi - vagyis karfiolcurry könnyen, gyorsan.
Az indiai ételeket nálunk kevesen ismerik, de a népesebb országokban - a rengeteg bevándorló miatt - sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek. Régebben éltem egy darabig Londonban, a család, akiknél dolgoztam, többször rendeltek a közeli indiai étteremből. Mindig háromfélét kértek: egy kicsit, egy közepesen és egy brutálisan csípős curry-t (nem, nem "körri", hanem "kári" a helyes kiejtés!).
Hozzá persze rizs volt, hogy enyhítse a szósz okozta sérüléseket :) Egy szó, mint száz, imádtam. Még a nagyon csípőset is, pedig akkor még 20 éves se voltam. Utána nagyon sok idő telt el, mire főzőcskézni kezdtem, majd itthon normális receptet találtam, végül beszereztem a fűszereket.
Bár az eredeti curryt hosszú ideig főzik és a fűszerezés házanként változhat, nekem alábbi verzió az, ami londoni élményeimet felidézi. Most karfiollal készítettem, de rengeteg változata van, hússal és hallal egyaránt.
Karfiolcurry
Hozzávalók 4 főre:
1 közepes fej karfiol
1 nagy paradicsom
165 ml kókusztej (fél doboz)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy kk római kömény
1 nagy kk koriandermag
1 tk garam masala
1 ek curry
1 tk kurkuma
Fél mk fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
Só, bors
1 ek olaj
2 kk étkezési keményítő
Chili vagy csípős paprika ízlés szerint
Rizs
A hagymát apróra vágjuk, 1 ek olajon sárgára pirítjuk, belenyomjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a kétcentis kockákra vágott paradicsomot. Párszor megkeverjük, mehet bele a rózsáira szedett karfiol. Kis kevergetés után annyi vízben, ami éppen ellepi, félpuhára főzzük. Közben hozzáadjuk a mozsárban megtört római köményt és koriandert. Beleszórjuk a garam masalát, fahéjat, szegfűszeget, curry-t és kurkumát, sózzuk, borsozzuk. Aki szereti, itt karikázza bele a chilit vagy erős paprikát. Közben elforraljuk a víz felét. Mikor a karfiol puha, a kókusztejben elkeverjük az étkezési keményítőt, először kevés lével hígítjuk, majd belekeverjük az ételbe. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, kicsit besűrítjük a szaftot.
Főtt (basmati) rizzsel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!