Tavaszi tekercs - egyszerű és finom
Így készítsd el az ázsiai kedvencet!
A "kínai" konyhával először a '90-es évek elején találkoztam (azért az idézőjel, mert ha jól tudom, az itthon árusított ételeket Kínában nem nagyon ismerik :)). Akkoriban Siófokon még hasonló sem volt. Szerintem tök viccesen nézhettem ki, amikor a Déli pályaudvaron egy büfé előtt szájtátva olvastam, hogy miket lehet kapni :)
Az első, amit megkóstoltam, a tavaszi tekercs volt. Mondjuk akkor nem voltam tőle elájulva, viszont az illatos-omlós csirkemellet azóta is a imádom. Aztán, ahogy kinőttem a gyerekkori finnyásságomat, az összes egzotikus ételbe beleszerettem. Sőt, tavaly az étteremben is árultuk a tekercsek mini változatát, akkor azt is megtudtam, hogy a világ egyik legegyszerűbb dolga elkészíteni.
Tavaszi tekercs
Hozzávalók:
40 db, kb. 10x10cm-es, tavaszi tekercshez való lapocskák (ázsiai boltban kaphatók fagyasztva)
Zöldségek vegyesen (ehhez pl. 2 répa, 2 kicsi cukkini, színes paprikák, újhagyma, lilahagyma)
1 tojás
Bő olaj a sütéshez
Mártások:
Édes-csípős chiliszósz
4 ek majonéz
2 gerezd fokhagyma
1 ek balzsamecet
A zöldségeket gyufaszálnyi csíkokra (julienne-re) vágjuk, egy nagy tálban összekeverjük. Egy lapot magunk elé teszünk a csücskétől kicsit beljebb ráteszünk egy kupac zöldséget.
Ráhajtjuk a lap két oldalsó csücskét, majd alulról felgöngyöljük.
Az utolsó csücsköt belülről megkenjük tojással, rányomkodjuk,
egy tálra egymás mellé sorakoztatjuk a tekercseket. Ne érjenek egymáshoz.
Tálcástól lefagyasztjuk, így nem fognak kinyílni sütés közben.
Fogyasztás előtt bő, forró olajban aranybarna ropogósra sütjük.
Egy tálba chiliszószt öntünk. Egy másikban összekeverjük a majonézt a zúzott fokhagymával és a balzsamecettel. Ez nem autentikus, de nagyon finom :)
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!