2015. jan 02.

Maradékokból egzotikust

írta: Hajós Ágnes
Maradékokból egzotikust

 Sült pulykamaradékból készítsetek tagine-t!

Ismeritek a tagine-t (ejtsd: tazsin)? Ez egy marokkói étel, egyfajta "mindent bele" ragu nagyon kevés szafttal és sok összetevővel. Általában van benne hús, zöldség, aszalt gyümölcs, valamilyen mag és sok fűszer. Speciális edényben készítik, amit már itthon is lehet sokfelé kapni.

Na, a most következő ételt nem ilyen edényben készítettem, mert nekem nincs, jó volt a lábas is... :)

Nem is tudom, hogy merjem-e ezt az ételt maradékmentőnek nevezni... Sok minden kell hozzá, de semmiből sem sok és nekem pont volt itthon minden. Akinek valami hiányozna, bátran helyettesítse hasonlóval, pl. mandula helyett dióval, koriander helyett petrezselyemmel és az aszalt gyümölcsöket is lehet kombinálni, vagy simán mazsolát beletenni (de valamelyik kell!).

A ras el hanout fűszerkeveréket is én kevertem, kicsit utánaolvastam, Marokkóban is ezerféle verziója van, nagyon nem nyúlhatok mellé... :D

A lényeg: nekünk nagyon ízlett, istenien fűszeres, édes-sós és végre a paszternáknak is találtam helyet. Receptötlet innen.

Ja, és még egy megjegyzés: ha egzotikus ételt készítetek és a fűszerek között meglátjátok a köményt, akkor azon nem a magyar köménymagot kell érteni, hanem a római köményt! Ég és föld a két fűszer, ideje lenne hozzáértőkkel fordíttatni a recepteket...

 

Maradékmentő pulykatagine

 DSC_3236s

 

Hozzávalók 4 főre:

1 ek vaj

3 közepes répa

3 közepes paszternák

30 dkg maradék sült pulykahús

4 nagy marék aszalt gyümölcs (nálam sárgabarack, áfonya, mazsola)

3 nagy marék mandula

1 nagy lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

3 dl passzírozott paradicsom

0,7 l csirkealaplé

1 konzerv csicseriborsó

1 ek méz

Fél csokor koriander (vagy petrezselyem) + tálaláshoz

Fél csokor menta

2 ek ras el hanout fűszerkeverék (lásd alább)

 

A fűszerkeverékhez:

1 mk kardamom

1 mk őrölt szegfűszeg

1 tk fahéj

2 tk pirospaprika (lehet füstölt is)

1 tk koriandermag

1 tk római kömény

Negyed szerecsendió

1 tk kurkuma

2 szem szegfűbors

3 szem fekete bors

 A tálaláshoz kuszkusz (vagy rizs) és joghurt.

 A fűszerkeverékhez valókat egy mozsárba tesszük, alaposan összetörjük, elkeverjük.

A vajon az apróra vágott lilahagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, mehet hozzá a nagyobb darabokra vágott paszternák és répa. Pár percig pirítjuk időnként megkeverve, míg a szélei kicsit megpirulnak, ekkor hozzáadjuk a meghámozott, összedarabolt paradicsomot és a fűszerkeveréket. Hozzáöntjük a paradicsomlét és a levest, majd magas lángon addig főzzük, míg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak (kb. fél óra). Addigra a lé is alaposan elfő, de nem is kell sok, éppenhogy csak ellepje a zöldségeket.

Addig a héjatlan mandulát kicsit megpirítjuk száraz serpenyőben, durvára vágjuk. A csicseriborsót leöblítjük, a húst falatnyi darabokra tépjük. Ez utóbbi kettőt az ételhez adjuk a mézzel és az aszalt gyümölcsökkel együtt, összeforgatjuk, egyet forralunk rajta, amíg a maradék szaft is szinte teljesen elfogy. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk. Végül elzárjuk a lángot és belekeverjük a durvára vágott mentát, korianderlevelet és mandulát.

 

Kuszkusszal (vagy főtt rizzsel) és joghurttal tálaljuk, én még a végén is megszórtam egy kis korianderrel.

 DSC_3246s

DSC_3249s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa joghurt pulyka mazsola csicseriborsó kuszkusz tagine aszalt áfonya paszternák aszalt barack