2015. jan 30.

Nem eszik a gyerek? Tanácsok, amik nem válnak be...

írta: Hajós Ágnes
Nem eszik a gyerek? Tanácsok, amik nem válnak be...

Azt hiszed, csak a nálatok nem működnek? Tévhitek, amit azok terjesztenek, akiknek biztos nincs gyerekük...

Ezt a bejegyzés több hónapja érlelődik bennem. Két olyan gyerekkel vagyok megáldva, akik másfél éves korukig mindent megettek, aztán öntudatukra ébredtek... :)

Természetesen, konfliktusok elkerülése végett előre jelzem, hogy tisztelet a kivételnek. Sok szülővel beszéltem, mindkét gyerekem "munkahelyén", ismerősöknél és ismeretleneknél érdeklődtem, szakemberekkel beszéltem, ebből vontam le a következtetéseket.

1. Ha viccesen tálalod az ételt, megeszi

6a00d8341cc08553ef00e5534a905e8833-800wi forrás

Nem igaz! A gyerekek nem buták, megismerik az ételt a tányéron. Ha nem ismeri fel, vagy tudja, hogy azt a kis darabkát ő nem szereti, nem fogja megenni. Felesleges túráztatni magunkat különböző formák kitalálásával! Ha tudjuk, hogy a párizsis kenyeret imádja, akkor azt kapjon. De akkor legyen minden jó minőségű, így a lelkünk is megnyugszik :)

2. A gyerekek szeretik a ropogós ételeket

DSC_6807s saját kép :)

Nem igaz! Legalábbis a péksütemények esetében... Míg mi élvezzük a friss kifli ropogós végét, a gyerek csak a belét majszolja, a többit meg odaadja, hogy nem kell... Sőt, az én nagyfiam időnként még a toastkenyér szélét is félreteszi, ami ugye max. színben különbözik a belétől, állagban semmit. Ilyenkor vegyünk erőt magunkon, vágjuk le a héját (majd anya elmajszolja egy kis kefirhez :) ) és úgy készítsük a szendvicset. Tuti siker lesz és elfogy.

3. Mi rontjuk el a gyerekek ízlését

child-refusing-to-eat-food forrás

Nem igaz! Ha te otthon biztos vagy abban, hogy a te étkezésed kiegyensúlyozott, elég zöldség, gyümölcs, hús és mindenféle kerül az asztalra, akkor ez NEM RAJTAD múlik. Tudomásul kell venni, hogy a gyerekek nem szeretik sem az új ízeket, sem a különleges állagú ételeket. Idegbaj elkerülése végett egyszer össze kell írni, hogy mit szeret a gyerek - zöldség, gyümölcs, tészta, főzelék, hús, tejtermék, akármi - és abból variáljunk!

4. Az iskolai koszt nem rossz, a gyerekek finnyásak

kaja_4 forrás

Nem igaz! A múltkoriban mélyebb betekintést nyertem a helyi közétkeztető cég (vagy mi a nevük) kínálatába, sőt, beszélhettem a képviselőjükkel is. Sajnálatos - de érthető - módon őket a pénz hajtja. Az újfajta rendeletek pedig állítólag egészségesebb ételeket eredményeznek (bár az eredmény nem kicsit megkérdőjelezhető), de ez az ízélményen mit sem fog javítani, tehát most az egészséges kajákat fogják otthagyni...

5. Orvoshoz kell vinni, mert szinte semmit nem eszik

gyermekorvos forrás

Nem igaz! Egy ilyen kis szervezet egész kis mennyiségű táplálékkal is elvan, arra kell figyelni, hogy a megfelelő folyadékbevitel mindenképpen meglegyen. Valamint ha végre enni kér, akkor ne valami bolti, színező- és adalékanyagokkal teli szemetet egyen. Ha van egy kis időnk, készítsük az ételt mi, nekünk is jobb kedvünk lesz a végre jókedvűen falatozó gyerek láttán :)

Persze, ha látványosan semmit nem eszik és hirtelen volt a változás, akkor biztos valamilyen betegség van a háttérben, de ez más dolog. Akkor ne habozzunk orvoshoz fordulni!

7. Ha együtt főzőcskéztek, akkor biztos megeszi

family-cooking forrás

Nem igaz! Nyáron az étteremben, ahol dolgoztam, volt vasárnap délelőttönként játékos főzőiskola gyerekeknek, én az akkori menük láttán már erősen kételkedtem. Mikor az enyémek vettek részt a főzőcskében, akkor meg is bizonyosodtam az igazamról. Tésztasalátát készítettek, ami ugye főtt tészta, zöldség, amilyet szeretnek és majonéz, amit szintén. Na, mikor összekeverték, és megkóstolták, már egyiknek sem kellett, pedig csak a kedvenceik voltak benne. Így együtt nem volt szimpi és kész. Ez van otthon is, az elkészítés játék, közös program, de a vége akkor is egy ismeretlen étel. A tuti sikerélményért főzzünk olyat együtt, amit szívesen megeszik, a nagy munka után pedig biztos, hogy nagyobb adagot fog belapátolni :)

8. Ha együtt eszik a család, a gyereknek is megjön a kedve

baby5 forrás

Na, ez van, amikor beválik. Néha még az enyémeknél is. Terítsünk meg neki is és tegyünk úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy helye van köztünk és azt eszi, amit mi. Sok esetben bejön.

Végül pedig egy kis megnyugvás  (?):

Kis kivétellel a gyerekek úgy 15 éves korukig nem fogékonyak az újdonságokra, ismeretlen ételekre, ízekre. Azután sem tőlünk, hanem a szomszédtól, baráttól/barátnőtől fogadják el azokat. DE! szeretni fognak enni, az tuti. Előbb-utóbb. Végülis, nálam finnyásabb gyereket a föld nem hordott a hátán, és most mégis itt vagyok :D

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

finnyás