Kacsamell, körte és vörösbor - (nem csak) szerelmeseknek
Amikor az étel a lelket is gyógyítja
Még Valentin nap előtt úgy éreztem, hogy szép lassan kezdek depresszióba esni. Pár hónapja folyamatosan készültem életem egy nagy eseményére, amiből végül kimaradtam. Meg össze is jött minden, a háztartási gépeim is egyszerre adták be az unalmast és még sorolhatnám. Szóval én, az örök optimista, hirtelen nem találtam az életem célját.
Persze, ott vannak az okos meg szép gyerekeim és a főzőtudományom, de pár napra akkor is eluralkodott rajtam a szomorúság.
Aztán kisütött a nap, az idő is pár fokkal melegebb lett, én pedig összeszedtem magam, és nem voltam hajlandó a negatívumokkal foglalkozni. Elhatároztam, hogy a padláson lévő holmikat felhasználva (rengeteg minden van) kicsit kreatívkodok, lakásfelújítok (nemsokára indul a DIY rész itt, a blogon!). Na, meg persze főzök. Mert ehhez értek és biztos, hogy sikerélményem lesz.
Így Valenti-napra megleptem a páromat (meg persze magamat) ezzel a színeiben is szemet gyönyörködtető étellel.
Kacsamell kéksajtkrémmel, borban párolt körtével, aszalt paradicsomos kuszkusszal
Hozzávalók 4 főre:
4 db kacsamell
5 dkg vaj
3 dl 20 %-os főzőtejszín
15 dkg kékpenészes sajt
7 dl száraz vörösbor
2 ek méz
4 db kisméretű, nem túl érett körte
15 dkg kuszkusz
5 db aszalt paradicsom
Só, bors
A kacsamelleket lehártyázzuk, a bőrüket óvatosan beirdaljuk (a húsba ne vágjunk bele!), sózzuk, borsozzuk, majd bőrös felükkel lefelé egy forró serpenyőbe fektetjük. Addig sütjük, míg a zsír kisül belőle (ez mindig kiöntjük), majd az oldalaira is kérget sütünk. 180 fokra előmelegített sütőben további 10-15 percig sütjük, majd kivéve 5-10 percet pihentetjük.
A főzőtejszínt egy lábasban felforrósítjuk, belemorzsoljuk a kéksajtot, alacsony lángon, időnként megkeverve óvatosan addig forraljuk, míg híg krém állagot kapunk. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.
A vörösbort feltesszük forrni a mézzel, amíg a mennyisége a harmadára redukálódik. Ekkor a körtéket meghámozzuk, félbe, esetleg harmadba vágva 5 percig főzzük benne.
A kuszkuszt egy tálba szórjuk, hozzáadjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot és megsózzuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű forrásban levő vízzel, majd letakarjuk 10 percre. ezután villával óvatosan fellazítjuk.
Tálaláskor egy adag kuszkuszt a tányér közepére helyezünk, melléteszünk 2-3 kanál kéksajtkrémet, 1 körtét szépen felvágva, majd a kacsamellet is 2-3 rusztikusabb darabban.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!