Gyors ebéd gombával, szalonnával
Rizottó a szűkösebb napokra
Két okból is most mutatóm be a következő receptet. Először is régen hoztam rizottót (van még jó pár, itt szemezgethettek), másodszor pedig nekem most eléggé hó vége van, szóval abból főzök, ami itthon van. Aki hasonló problémával küzd, annak bármilyen rizottó tökéletes megoldás, a "belevalók" szabadon variálhatók.
A fő, hogy legyen hozzá rizs, némi húslé meg egy kis sajt (esetleg vaj).
Gombás, szalonnás rizottó pirított csiperkével
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg rizottó rizs
50 dkg kisfejű csiperke
20 dkg füstölt-főtt kolozsvári szalonna
5 dkg vaj
2 szál újhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 l húsleves
10 dkg fehér cheddar (vagy más aromás, könnyen olvadó sajt)
Só, bors
3 ek olívaolaj
2 marék bazsalikomlevél
A vaj felét felolvasztjuk egy lábasban, rádobjuk a felkarikázott újhagymát és a felkockázott szalonnát. Addig kevergetjük, míg a hagyma kicsit megfonnyad, mehet rá a rizs. Kis keverés után ráöntjük a bort, megvárjuk, míg elpárolog az alkohol, a rizs pedig beszívja a folyadékot. Ekkor ráöntünk 1-2 merőkanál levest, fedő alatt, alacsony lángon rotyogtatjuk, míg a folyadék eltűnik.
A gombákat kész részre vesszük, 20 és 30 dkg-os adagokra. A kisebb felét felszeleteljük, a rizottóhoz adjuk. A leves merőkanalankénti adagolását ezután folytatjuk, amíg a rizs szinte teljesen megpuhul, a rizottó állaga pedig krémes lesz. Ekkor belekeverjük a vajat és a reszelt sajtot, a lángot elzárva addig keverjük, míg teljesen elolvadnak. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk és alaposan megborsozzuk. Rögtön fogyasztjuk.
Amíg a rizottó fő, elkészítjük a sült gombát.
A nagyobb adag gombák szárát, ha túl hosszú, levágjuk (nem kell kitépni). Az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a gombafejeket. Időnként átforgatjuk, hogy mindegyik oldala megpiruljon, csak pár perc. Megsózzuk és borsozzuk.
Tálaláskor a rizottót mélytányérba tesszük, a tetejükre szedünk a sült gombából, rátépkedjük a bazsalikomleveleket.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!