Színes gyurma házilag
Olcsó, de jó minőségű gyurma készítése otthon
Ezzel a bejegyzéssel egy új rovat indul a blogon, a Készítsd otthon! (DIY). Háziasszony (de utálom ezt a szót) és édesanya vagyok, sokszor kell nekem is elgondolkodni, hogy egy adott holmi megvásárlását megengedhetem-e magamnak. Vagy egyszerűen sajnálom valamire a pénzt, mert indokolatlanul drágának tartom.
Ebben a rovatban szeretném nektek bemutatni azokat a dolgokat, amiket egy kis idő- és munka-ráfordítással a bolti ár töredékéért készíthetünk otthon.
Kezdjük a gyurmával. Nemrég még simán sokkot kaptam, mikor a Play-Doh minőségű gyurmák árát megláttam. Só-liszt gyurmáról már hallottam, Somáék az oviban használták is, de az ugye mégsem ugyanolyan. Nemrég kutattam kicsit a neten, ahol is megtaláltam ezt a "receptet".
Kis karizmot azért igényel a munka, főképp, mivel legalább nyolcfélét szoktam egyszerre készíteni. A végén mindig kérek a fiúktól egy kézmasszázst :)
Ja, és nagyon szépen szárad, emlékbe is el lehet tenni a mesterműveket :D
Gyurma
Hozzávalók 1 nagy ökölnyi darabhoz:
12,5 dkg liszt
1 ek só
1 ek olaj
1 mk citromsav
1,5 dl víz
Ételfesték
Az ételfesték kivételével a többi hozzávalót egy edényben simára keverjük. Hozzácsepegtetjük az ételfestéket a kívánt színig (a kész gyurma színe élénkebb lesz, mint itt), alacsony lángon feltesszük.
Habverővel állandóan kevergetjük, mikor elkezd nagyon besűrűsödni és nem bírja már a habverő, váltsunk fakanálra. El is fog kezdeni csomósodni, de nem kell vele foglalkozni, a fakanállal forgassuk, nyomkodjuk, míg a kívánt gyurma állagot el nem éri.
Ekkor folpackra vagy valami sima felületre félretesszük hűlni.
Mikor langyos, újra átgyúrjuk (ha túl lágynak találnánk, gyúrjunk még bele lisztet).
Amikor teljesen kihűlt, akkor megint átgyúrjuk,
folpackba csomagolva tároljuk.
Megj.: Érdemes hetente átgyúrni és új fóliába csomagolni, akkor nem penészedik be (mondjuk, nálunk előbb elfogy).
Megj. 2: Piros, sárga és kék (esetleg kész zöld) ételfestékből bármilyen árnyalatot ki lehet keverni, csak cseppenként kell adagolni, mert elég intenzív a színük.
Megj. 3: Fekete színt úgy tudunk kikeverni, hogy zöld, kék és piros ételfestéket öntünk hozzá majdnem 1-1 kis flakonnal. Lassan adagoljuk, mikor sötétszürke lesz kevés zöld árnyalattal, akkor jó, készen tök fekete lesz. Viszont itt kevesebb víz kell a sok ételfesték miatt, nagyjából 1 dl elég.
És íme, néhány angry bird, Zolika alkotásai:
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!