Medvehagymás pogácsa - idén először
Új medvehagyma-szezon, új pogácsa juhsajttal
Én akkor is szeretem a medvehagymát. Mondjuk a fokhagymát meg mindenféle más hagymát is, szerintem minden finom ételnek ezek az alapjai :)
Amikor idén a kezembe kaparinthattam az első csomag medvehagymát, a feléből szinte azon nyomban pogácsát sütöttem, megkoronázva némi osztályon felüli minőségű juhsajttal. A pogácsa az a fajta étel, amibe szinte bármit belesüthetek, akkor is pillanatok alatt eltünteti a család. Ez most nekem is nagyon ízlett,
Medvehagymás-juhsajtos pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg krumpli
Fél csokor medvehagyma (szezonon kívül egy közepes csokor újhagyma zöldje)
15 dkg juhsajt
Fél kg liszt
Fél dl olvasztott vaj
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
+ liszt a nyújtáshoz
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, 1 dl tejjel pépesre nyomkodjuk. A tej másik felét langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni (barna hab képződik a tetején). Megmossuk a medvehagymát, lecsipkedjük a szárát, apróra vágjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, mélyedést alakítunk ki a közepében. Beleöntjük az olvasztott vajat, a krumplis masszát és a felfutott élesztőt, beleszórjuk a medvehagymát és a sót. Megdagasztjuk, puha, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd többször kinyújtjuk-összehajtjuk. Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, ismét fél órát kelesztjük. Közben 190 fokra előmelegítjük a sütőt, lereszeljük a juhsajtot. A kelési idő leteltével a pogácsák tetején elosztjuk, betoljuk a sütőbe, a sajt pirulásáig sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!