2015. már 20.

Párizsi krém és a híres ganache

írta: Hajós Ágnes
Párizsi krém és a híres ganache

A tökéletes csokikrém klasszikus receptje

Ha édességekről van szó, egy kicsit mindig összeszorul a gyomrom. Mivel a főzést érzésre művelem, furcsa nekem a cukrászok pontossága, hogy mindent grammra ki kell mérni.

Viszont a tortakészítés óriási örömet okoz (mármint annak, aki kapja), úgyhogy muszáj tökéletesítenem a tudásomat. Sőt újabban már motoszkál bennem, hogy ebből is papírt szerzek, de egyelőre maradok a gyakorlati tapasztalat-szerzésnél :)

Egy csokitorta töltelékének alapja a párizsi krém, vagyis a ganache (ejtsd: ganas). És mivel a legjobbaktól öröm tanulni, én Farkas Vilmos cukrászmester receptjét valósítottam meg. Nem is volt csalódás, egy tökéletes állagú és ízű, sűrű csokikrémet kaptam, ami kiváló tortákba, süteményekbe. Erre mondják, hogy alap csokikrém.

Egy kis változtatást tettem az egészen, a költséghatékonyság jegyében vaníliás cukrot használtam, de amúgy se meghatározó az íze benne.

 

Párizsi krém és csokikrém (tortához)

 DSC_4653s

Hozzávalók 1 kb. 16 szeletes torta töltéséhez és bevonásához:

310 g cukor
2 vaníliás cukor
160 g kakaópór
280 ml állati eredetű tejszín
400 g vaj vagy margarin

 +250 g vaj vagy margarin

 A párizsi krémhez a cukrot feltesszük főni a tejszínnel. Mikor felforr, közepesre vesszük a lángot, többször megkeverve besűrítjük. Időnként egy kiskanál „szirupot” kiveszünk, párszor megfújjuk, hogy ne égesse a kezünket. Ha két ujjunk közé veszünk egy cseppet és ujjaink között szálat tudunk húzni, akkor elzárhatjuk a lángot (szálpróba). Simára keverjük benne a kakaóport és a vaníliás cukrot, majd a 400 g margarint. Ha vajat használunk, attól finomabb lesz, ha margarint, akkor pedig jobban formázható.

A süteményhez való csokikrémhez: mikor a párizsi krém kihűl, apróra kockázott, hideg vajjal habosra keverjük. Több percig is eltarthat, mire teljesen sima krémet kapunk, de megéri a türelmet, szépen formázható alapanyagot kapunk.

DSC_4649s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

torta csoki étcsoki