2015. már 28.

Húsvéti tojástál, az ünnepi asztal dísze

írta: Hajós Ágnes
Húsvéti tojástál, az ünnepi asztal dísze

Szépséges vendégváró többféle tojással

Idén elhatároztam, hogy nem fogok lecsúszni a húsvétról. Mármint arról, hogy még az ünnep előtt közzétegyem, amit el fogok készíteni, utána ugye már sokkal kevesebben kíváncsiak a sonkás meg tormás receptekre...

A mostani étel elkészítését már régen tervezem. Tavaly hetekig gyűjtögettem a tojáshéjakat, aztán mielőtt nekiálltam volna, ráejtettem valami nehezet... Kuka. De most vigyáztam rájuk és korábban elkészítettem, hogy ti is ki tudjátok próbálni :)

 

Húsvéti tojástál

 DSC_4925s

Hozzávalók 4 főre:

Az aszpikos tojásokhoz:

8 tojás

4 ek főtt borsó

4 ek főtt kukorica

4 ek-nyi fél cm-esre kockázott, főtt répa

1 kápia paprika ugyanakkorára vágva

2 főtt tojás

10 dkg főtt sonka szintén fél cm-esre darabolva

2 és fél dl intenzív ízű húslé

1 csomag (fél l-hez elegendő) zselatin

 

A salátához:

Fél csokor medvehagyma (vagy 1 csokor újhagyma zöldje)

1 nagy alma

40 dkg káposzta

1 ek só

Fél citrom

6 ek majonéz

 

12 főtt fürjtojás

Piros arany a díszítéshez

 

Az aszpikos tojásokhoz a borsót, kukoricát, répát, paprikát, sonkát egy keverőtálban elegyítjük. A főtt tojásokat kettévágjuk, sárgájukat félretesszük. A fehérjéket szintén apróra kockázzuk, a zöldségekhez keverjük. A 8 tojás tompábbik felén késsel óvatosan 2 cm átmérőjű lyukat metszünk. Először kicsit betörjük, majd óvatos mozdulatokkal kifelé”csipegetjük” a héjat. Kirázzuk belőle a fehérjét és a sárgáját, a késsel segítsünk. Sima vízzel kiöblítjük, a lyukas felükkel felfelé egy tojástartóba állítjuk. Megtöltjük a kockázott keverékkel. Fél dl levest felmelegítünk, csomómentesre keverjük benne a zselatint, majd a többi leveshez öntjük. (Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, mert később már nem lehet korrigálni. Azért kell ennyi zselatin, hogy biztosan megtartsa a zöldségeket.) Teletöltjük a tojásokat, egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

A salátához a káposztát vékony, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. Megszórjuk a sóval, félretesszük. Az almát is vékony csíkokra vágjuk, megcsepegtetjük a citromlével, összeforgatjuk.

20 perc múlva a káposztát kinyomkodjuk, egy tálba tesszük az almacsíkokkal, a szintén vékonyra vágott medvehagymával vagy újhagymával, összekeverjük a majonézzel. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

A fürjtojást megfőzzük (forrástól számított 3 perc alatt kész). Akkor lesz szép, ha kicsit megtörjük a héjukat és hideg vízben hagyjuk állni, amíg teljesen kihűlnek és csak akkor hámozzuk meg.

Tálalás előtt a töltött tojások héját óvatosan megtörjük, eltávolítjuk.

A salátát egy tálon elrendezzük, ráültetjük a tojglikat, a maradék főtt tojássárgát itt-ott ráreszeljük, piros arannyal díszítjük.

DSC_4929s

DSC_4927s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta húsvét tojás