Húsvéti tojástál, az ünnepi asztal dísze
Szépséges vendégváró többféle tojással
Idén elhatároztam, hogy nem fogok lecsúszni a húsvétról. Mármint arról, hogy még az ünnep előtt közzétegyem, amit el fogok készíteni, utána ugye már sokkal kevesebben kíváncsiak a sonkás meg tormás receptekre...
A mostani étel elkészítését már régen tervezem. Tavaly hetekig gyűjtögettem a tojáshéjakat, aztán mielőtt nekiálltam volna, ráejtettem valami nehezet... Kuka. De most vigyáztam rájuk és korábban elkészítettem, hogy ti is ki tudjátok próbálni :)
Húsvéti tojástál
Hozzávalók 4 főre:
Az aszpikos tojásokhoz:
8 tojás
4 ek főtt borsó
4 ek főtt kukorica
4 ek-nyi fél cm-esre kockázott, főtt répa
1 kápia paprika ugyanakkorára vágva
2 főtt tojás
10 dkg főtt sonka szintén fél cm-esre darabolva
2 és fél dl intenzív ízű húslé
1 csomag (fél l-hez elegendő) zselatin
A salátához:
Fél csokor medvehagyma (vagy 1 csokor újhagyma zöldje)
1 nagy alma
40 dkg káposzta
1 ek só
Fél citrom
6 ek majonéz
12 főtt fürjtojás
Piros arany a díszítéshez
Az aszpikos tojásokhoz a borsót, kukoricát, répát, paprikát, sonkát egy keverőtálban elegyítjük. A főtt tojásokat kettévágjuk, sárgájukat félretesszük. A fehérjéket szintén apróra kockázzuk, a zöldségekhez keverjük. A 8 tojás tompábbik felén késsel óvatosan 2 cm átmérőjű lyukat metszünk. Először kicsit betörjük, majd óvatos mozdulatokkal kifelé”csipegetjük” a héjat. Kirázzuk belőle a fehérjét és a sárgáját, a késsel segítsünk. Sima vízzel kiöblítjük, a lyukas felükkel felfelé egy tojástartóba állítjuk. Megtöltjük a kockázott keverékkel. Fél dl levest felmelegítünk, csomómentesre keverjük benne a zselatint, majd a többi leveshez öntjük. (Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, mert később már nem lehet korrigálni. Azért kell ennyi zselatin, hogy biztosan megtartsa a zöldségeket.) Teletöltjük a tojásokat, egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
A salátához a káposztát vékony, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. Megszórjuk a sóval, félretesszük. Az almát is vékony csíkokra vágjuk, megcsepegtetjük a citromlével, összeforgatjuk.
20 perc múlva a káposztát kinyomkodjuk, egy tálba tesszük az almacsíkokkal, a szintén vékonyra vágott medvehagymával vagy újhagymával, összekeverjük a majonézzel. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
A fürjtojást megfőzzük (forrástól számított 3 perc alatt kész). Akkor lesz szép, ha kicsit megtörjük a héjukat és hideg vízben hagyjuk állni, amíg teljesen kihűlnek és csak akkor hámozzuk meg.
Tálalás előtt a töltött tojások héját óvatosan megtörjük, eltávolítjuk.
A salátát egy tálon elrendezzük, ráültetjük a tojglikat, a maradék főtt tojássárgát itt-ott ráreszeljük, piros arannyal díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!