Tartalmas leves sonkával, tortellinivel
Paradicsomos, zöldséges, tésztás leves - nem is kell mellé más
Kivételesen nem maradt sonkám az ünnep után, viszont az év során már kerültem olyan helyzetbe, hogy maradékokból kellett valami laktatót alkotnom.
Még régebben vettem egy kis zacskó szárított tortellinit (tudom, itthon is lehet saját kézzel készíteni, dehát én is hibázok néha... :D ). Külföldi oldalakon nézelődve láttam, hogy simán használják levesbetétnek, nagyon jó ötlet, külön kis meglepetéscsomag az ételben.
Szóval ajánlom ezt a levest azoknak, akiknek még nincs sonkamérgezésük és vágynak valami gyomormelengető finomságra.
Ötlet innen, bár az elkészült ételnek már elég evés köze van hozzá...
Paradicsomos bableves sonkával és tortellinivel
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg füstölt sonka
1 nagy hagyma
1-1 kis répa és gyökér
1 kisebb zellergumó
3 dl passzírozott paradicsom
1,2 l húsleves
30 dkg tortellini (vagy 20 dkg szárított)
10 dkg apró szemű fehér bab (vagy konzerv)
Só, bors
2 ek olívaolaj
Reszelt sajt a tálaláshoz
A babot előző este beáztatjuk (konzervet nem kell :) ).
A hagymát apróra vágjuk, az olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, kicsit körbepirítjuk. Mehetnek hozzá a szintén felkockázott zöldségek, ezt is pirítjuk pár percig, majd felöntjük a paradicsomlével és a levessel. A babról leöntjük a levet, mehet ez is a levesbe. Felforraljuk, fedő alatt közepes lángon addig főzzük, míg a bab szinte teljesen megpuhul. Ekkor megkóstoljuk a levest, ha kell, pótoljuk a levet, majd megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a tortellinit és puhulásáig főzzük. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!