Egyszerű, de nagyszerű graham zsemle
Rövid gyúrás, hosszú kelesztés - tökéletes graham zsemlék
Még mindig itthon sütöm a péksütiket, amiknek még mindig nem annyira figyelek a kinézetére :)
Én nagyon sajnálom szegény dédanyáinkat, akik, ha nem dagasztottak órákig, nem is tartották jónak az elkészült kenyeret. Én bizony lusta vagyok ehhez, a kenyérsütő-gépemet pedig nem vagyok hajlandó csak a dagasztás miatt összekoszolni (sőt, be se indítottam évek óta).
A most következő, részben graham lisztes zsemle a változatosság miatt készült, mert már untam az egyszerű fehéret. Szintén nem gyúrtam agyon, a leghosszabb időt a kelesztés jelentette, de szerintem így is vállalható lett :)
Graham zsemle
Hozzávalók 10 kis darabhoz (vagy 8 normál):
40 dkg sima liszt
10 dkg graham liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
50 g olaj
2 kk só
A langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük a sóval, hozzáöntjük az olajat és az élesztős tejet. Megdagasztjuk, langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük. Ezután deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Attól függ, mekkorákat szeretnénk, 8 vagy 10 darabba osztjuk a tésztát (én le szoktam mérni). Sütőpapíros tepsire ültetjük őket egymástól tisztes távolságba, és megint ¾ órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (légkeverésesben 200), a zsemlék tetejét megspricceljük vízzel. Addig sütjük, míg a tetejük szépen megbarnul (kb. 25 perc), kivéve ismét megspricceljük vízzel, rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!