Ciprusi borsós-rizses leves olívával
Louvana, a laktató leves olajbogyóval, pirítóssal
Tényleg azt hiszem, kezdek átmenni vegába, annyira nem kívánom a húst, hogy nem ismerek magamra... (na, jó, egy kis szalonna jöhet :D )
A múltkoriban találtam ezt a finom sárgaborsólevest és mivel minden egyes összetevőjét imádom, rögtön el is készítettem. Az eredeti recept legalább 10 főre szól és inkább főzelék lett a végén, mint leves, így változtattam az arányokon.
De így is nagyon laktató, igazi család kedvence-leves, könnyen állandó szereplővé válhat!
Louvana (ciprusi rizses sárgaborsóleves)
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg sárgaborsó
10 dkg rizs
1,2 l zöldség- vagy húslé
1 nagy hagyma
2 ek olívaolaj
Só, bors
1 citrom + pár karika a tálaláshoz
A tálaláshoz:
5 dkg fekete olajbogyó
1 ek kapribogyó
1 ek olívaolaj
Pár csepp citromlé
Néhány szelet pirítós
A sárgaborsót feltesszük főni a levesben. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a rizst. Közben egy kis lábasban az olívaolajon megfonnyasztjuk a durvára vágott hagymát, mikor puha a rizs is, beleöntjük a levesbe. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citrom levét (először csak a felét öntsük bele, a többit ízlés szerint adagoljuk.
Tálalás előtt az olaj- és kapribogyót az olívaolajjal és némi citromlével durvára turmixoljuk, ha kell, kicsit megsózzuk. Ezt a tapenádot kenjük a pirítósokra, a leves mellé kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!