2015. ápr 29.

Ciprusi borsós-rizses leves olívával

írta: Hajós Ágnes
Ciprusi borsós-rizses leves olívával

Louvana, a laktató leves olajbogyóval, pirítóssal

Tényleg azt hiszem, kezdek átmenni vegába, annyira nem kívánom a húst, hogy nem ismerek magamra... (na, jó, egy kis szalonna jöhet :D )

A múltkoriban találtam ezt a finom sárgaborsólevest és mivel minden egyes összetevőjét imádom, rögtön el is készítettem. Az eredeti recept legalább 10 főre szól és inkább főzelék lett a végén, mint leves, így változtattam az arányokon.

De így is nagyon laktató, igazi család kedvence-leves, könnyen állandó szereplővé válhat!

 

Louvana (ciprusi rizses sárgaborsóleves)

 DSC_3715s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg sárgaborsó

10 dkg rizs

1,2 l zöldség- vagy húslé

1 nagy hagyma

2 ek olívaolaj

Só, bors

1 citrom + pár karika a tálaláshoz

 

A tálaláshoz:

5 dkg fekete olajbogyó

1 ek kapribogyó

1 ek olívaolaj

Pár csepp citromlé

 

Néhány szelet pirítós

 

A sárgaborsót feltesszük főni a levesben. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a rizst. Közben egy kis lábasban az olívaolajon megfonnyasztjuk a durvára vágott hagymát, mikor puha a rizs is, beleöntjük a levesbe. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citrom levét (először csak a felét öntsük bele, a többit ízlés szerint adagoljuk.

Tálalás előtt az olaj- és kapribogyót az olívaolajjal és némi citromlével durvára turmixoljuk, ha kell, kicsit megsózzuk. Ezt a tapenádot kenjük a pirítósokra, a leves mellé kínáljuk.

DSC_3718s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

leves olajbogyó rizs sárgaborsó