2015. máj 25.

Panir - nem panír, ez sajt!

írta: Hajós Ágnes
Panir - nem panír, ez sajt!

Indiai házi sajt, egyszerűen, otthon

Többször hangoztattam már, hogy szeretem az indiai, fűszeres ételeket. Náluk az ország nagy része vegetáriánus, így rengeteg zöldséges fogásuk is van és persze a szent állat tejéből készült panir.

Ez egy egyszerű házi sajt, melynek az elkészítéséhez csak tej és néhány kanál citromlé kell, de az eredmény valami isteni lesz. Olyan az állaga, mint a mi ordánknak, de nem savanyú, hanem szinte édes. Fantasztikusan lehet grillezni, sőt mivel nem esik szét, akár húst is helyettesíthetünk vele curry-ban vagy bármely ételben. 

Receptek is jönnek nemsokára :)

Panir

 DSC_0517s

Hozzávalók kb. 20 dkg-hoz:

2 l házi tej

Kb. 5 ek friss citromlé

 

Egy lábasban felforraljuk a tejet, mikor már majdnem kifut, takarékra vesszük a lángot és belecsorgatjuk a citromlé felét. Pár percig időnként megkeverve főzzük. Mikor a kanálon már rajtamarad néhány túródarabka, hozzáöntjük a maradék citromlevet is. Kis idő után, mikor teljesen szétvált a túró a zöldessárga savótól, egy finom szövésű anyagon (nem szabad mosószerrel mosni) vagy gézen átszűrjük, vízzel kicsit átmossuk, majd a gézt megcsavarva kinyomkodjuk. Visszatesszük a szűrőbe, valamilyen nehezéket ráteszünk, pár órára mehet a hűtőbe, míg kihűl és teljesen megköt.

DSC_4881s

DSC_0518s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

tej sajt