2015. jún 06.

Extra gyors zsemle váratlan helyzetekre

írta: Hajós Ágnes
Extra gyors zsemle váratlan helyzetekre

Egy óra alatt asztalon a puha, magos péksüti!

Mióta én sütöm itthon a kenyeret, többször is előfordult velem, hogy elmértem a mennyiséget és vacsira még volt mit enni, de reggelre már nem volt elég.

Akkor fedeztem fel Maxnál az extra gyors zsemlét, amit azóta többször is elkészítettem. Mivel reggelente jóval korábban felkelek a családnál, öt perc alatt begyúrom (nem kell agyondagasztani), 15 percig állni hagyom, majd nagyjából 20 perc után már az asztalon is illatozhat :)

Extra gyors zsemle

DSC_1225s 

Hozzávalók 16 darabhoz:

50 dkg + 10 dkg liszt

5 dl tej

5 dkg élesztő

1 csipet cukor

2 kk só

Magok ízlés szerint

1 tojás

 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a cukorral simára keverjük. Felfuttatjuk.

A fél kg lisztet elkeverjük a sóval egy tálban, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az élesztős tejet, alaposan összedagasztjuk a tésztát.

Alaposan lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, hogy ne ragadjon. 16 részre osztjuk, sűrűn lisztezzük. Pici zsemleformára igazítjuk, sütőpapíros tepsire ültetjük, legalább 10 cm-re egymástól. 15 percig állni hagyjuk, 210 fokra előmelegítjük a sütőt. Lekenjük a tetejüket óvatosan a felvert tojással, megszórjuk magokkal és betoljuk a sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

DSC_1237s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

zsemle