Rakott kel, ahogy én készítem
A legkedveltebb rakott étel (persze a krumpli után) :)
Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a rakott kelt. Mondjuk én pont nem, de ennek az az oka, hogy a káposztával készült ételeket kamaszkoromban nem szerettem, és mindenki azon igyekezett, hogy megkedveltesse velem. Szóval sűrűn volt asztalon, én meg már csak azért sem voltam hajlandó megenni... :)
De mivel viszonylag egészséges és a finnyás nagyobbik fiam ezt kivételesen szereti, felvettem a repertoárba. Így:
Rakott kel
Hozzávalók 4 főre:
1 kisebb fej kelkáposzta
Fél kg darált hús
10 dkg rizs megfőzve (szárazon 10 dkg)
1 fej hagyma
1 ek olaj
Só, bors
2-3 dl tejföl
Só, bors, majoranna, ízlés szerint más fűszer
20 dkg füstölt sajt
Kevés vaj a kenéshez
A káposztát leveleire szedjük, a vastag erét kivágjuk. Forró sós vízben 3 percig előfőzzük. Leszűrjük, félretesszük. A rizst összekeverjük 10 dkg reszelt sajttal. Az apróra vágott hagymát az olajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. 10 percig közepes lángon kevergetjük.
Egy tűzálló, 25x35 cm-es tálat kivajazunk. Beleterítünk egy sor káposztalevelet, erre jöhet egy sor darált hús, majd egy sor rizs. Erre ismét káposzta, majd hús, rizs, végül káposztával fedjük be.
A tejfölt keverjük össze némi sóval, borssal, esetleg majoránnával vagy amit szeretünk. A káposzta tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék lereszelt sajttal. 200 fokos sütőben kb. fél órát sütjük. Akkor jó, ha a tejföl összesűrűsödik, a sajt pedig megpirul.
Szeletelve tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!