Mediterrán hangulatú csirkeszárnyak vajas tönkölybúzával
A szeretett citromos csirke egészséges, különleges körettel
Szeretem a csirkés ételeket, ezerféleképpen variálhatóak és szinte mindig elfogy az utolsó falatig. Viszont köretek terén kifejezetten szeretek új dolgokat kitalálni, a rizs-krumpli dolog egy idő után kezd unalmas lenni.
Ma már szinte mindenhol lehet kapni különféle magokat, előfőzött és kezeletlen gabonféléket és természetesen a piacok is roskadoznak a friss zöldségektől, szóval van választék bőven :)
A mostani receptemben felhasználtam a citromos csirkecomboknál megismert ízesítést, viszont köretnek az ismét reneszánszát élő tönkölybúzát választottam. Nem szeretnék hosszas ismertetésbe belemenni, akit érdekel, itt találhat bővebb leírást erről a régen nagyobb figyelmet kapott növényről.
Sült citromos-kakukkfüves csirkeszárnyak vajas tönkölybúzával
Hozzávalók 4 főre:
6-8 db csirkeszárny (két részes)
1 közepes méretű, vékony héjú citrom
3 ek olívaolaj
1 tk kakukkfű (vagy két ág lecsipkedett levelei)
Só, bors
20 dkg tönkölybúza
8 dkg vaj
1 fej hagyma
Fél l húslé
A tönkölybúzát előző este beáztatjuk.
Egy fej hagymát apróra vágunk, 3 dk vajon üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a leszűrt tönkölybúzát, felöntjük a húslevessel, puhára főzzük (kb. 1 óra). Ha kell, vízzel pótoljuk az elfőtt nedvességet. A végén az összes vizet elfőzzük, elzárjuk a gázt, belekeverjük a maradék vajat. Fogyasztás előtt hagyjuk kicsit állni.
A csirkeszárnyakat az ízületnél elvágjuk, egy tálban összeforgatjuk a sóval, borssal, kakukkfűvel és az olívaolajjal. Beleszeljük (kb. fél centisre) a citromot. Ha van időnk, érlelhetjük pár órát, de én türelmetlen voltam :)
Egy teflonserpenyőbe borítjuk az egészet, közepes lángon, időnként megforgatva készre sütjük (kb. 20-25 perc).
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!