2015. jún 23.

Epres habcsóktorta anyukámnak

írta: Hajós Ágnes
Epres habcsóktorta anyukámnak

 Könnyű tejszínes-ropogós édesség, pont olyan finom, amilyen szép :)

Nemrég volt anyukám születésnapja. A virág mellett ilyenkor próbálok mindig valami saját kezűvel kedveskedni (már ha családilag nincs valami közös ajándék).

 Idén kaptam a szomszédból rengeteg epret, úgyhogy egyértelmű volt, hogy az is kerül bele. És mivel anya nem eszik csokit, meg amúgy is kánikula volt, egy könnyű habcsókos, tejszínes finomságot terveztem. Ez lett:

Epres habcsóktorta

 DSC_0730s

Hozzávalók egy nagyobb tenyérnyi tortácskához:

3 tojás fehérje

2 kk étkezési keményítő

1 kk fehérborecet

1 ek porcukor

2 nagy maréknyi eper

2 ek barna cukor

2 dl habtejszín

1 ek porcukor

 

A tojásokból habot verünk, félidőben hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt, a végén a borecetet.

Két nagy tenyérnyi kört rajzolunk egy szilikonos sütőpapírra, kanál hátával elegyengetjük rajta a habot. 150 fokos sütőben addig sütjük-szárítjuk, míg világosbarna lesz. Ekkor a lángot elzárjuk, az ajtót egy fakanállal kitámasztjuk, hagyjuk kihűlni.

Az epret feltesszük egy kis lábasban a barna cukorral, addig főzzük, míg a gyümölcs kicsit megpuhul és levet ereszt. Ezt is kihűtjük.

A habtejszínt szintén felverjük a porcukorral. Egy habcsóklapot tányérra teszünk, rákenjük a hab felét. Rákanalazunk az eperből, erre jön a következő habcsók. Eloszlatjuk rajta a maradék tejszínhabot, majd rátesszük a többi epret, a levéből is rácsorgatunk. Azonnal tálaljuk.

 DSC_0729s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tejszín eper barna cukor