Epres habcsóktorta anyukámnak
Könnyű tejszínes-ropogós édesség, pont olyan finom, amilyen szép :)
Nemrég volt anyukám születésnapja. A virág mellett ilyenkor próbálok mindig valami saját kezűvel kedveskedni (már ha családilag nincs valami közös ajándék).
Idén kaptam a szomszédból rengeteg epret, úgyhogy egyértelmű volt, hogy az is kerül bele. És mivel anya nem eszik csokit, meg amúgy is kánikula volt, egy könnyű habcsókos, tejszínes finomságot terveztem. Ez lett:
Epres habcsóktorta
Hozzávalók egy nagyobb tenyérnyi tortácskához:
3 tojás fehérje
2 kk étkezési keményítő
1 kk fehérborecet
1 ek porcukor
2 nagy maréknyi eper
2 ek barna cukor
2 dl habtejszín
1 ek porcukor
A tojásokból habot verünk, félidőben hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt, a végén a borecetet.
Két nagy tenyérnyi kört rajzolunk egy szilikonos sütőpapírra, kanál hátával elegyengetjük rajta a habot. 150 fokos sütőben addig sütjük-szárítjuk, míg világosbarna lesz. Ekkor a lángot elzárjuk, az ajtót egy fakanállal kitámasztjuk, hagyjuk kihűlni.
Az epret feltesszük egy kis lábasban a barna cukorral, addig főzzük, míg a gyümölcs kicsit megpuhul és levet ereszt. Ezt is kihűtjük.
A habtejszínt szintén felverjük a porcukorral. Egy habcsóklapot tányérra teszünk, rákenjük a hab felét. Rákanalazunk az eperből, erre jön a következő habcsók. Eloszlatjuk rajta a maradék tejszínhabot, majd rátesszük a többi epret, a levéből is rácsorgatunk. Azonnal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!