2015. jún 27.

Levesalap házilag, ízfokozó nélkül

írta: Hajós Ágnes
Levesalap házilag, ízfokozó nélkül

 Készíts leveskockát a maradék húslevesből!

Pár éve közfelháborodást váltott ki Kovács Lázár, mikor az egyik félkészétel-forgalmazó cég arca lett és zselés leveskockát kezdett reklámozni. Szakácsként elmondhatom, hogy a kicsit is igényes éttermekben kizárt dolog, hogy ilyesfajta mesterséges ízesítőt használjanak, ezeket ugyanis sok zöldséggel és némi türelemmel ki lehet váltani.

Viszont maga az ötlet nem butaság, főleg, ha az embernek a vasárnapi levesből megmarad a lé és sajnálja kidobni. Meg ugye miért is tennénk, mikor a rizstől a ragukig mindent kitűnően lehet vele ízesíteni.

 Ezért múltkor kipróbáltam, hogy mi lenne, ha a végletekig besűríteném, hátha tényleg olyan állagot kapok, mint ami a reklámban van, és sikerült! Ezt ugyan fagyasztani kell, mivel nincs benne tartósítószer, viszont így semmi káros anyag és ízfokozó sem, és nem is foglal sok helyet.

 

Húslevessűrítmény

 DSC_6619s

Elkészítés:

A maradék húslét ízlés szerint beízesítjük, konyharuhán vagy pelenkán átszűrjük, megmérjük (literre), elkezdjük forralni. Addig sűrítjük, míg a végén literenként 1 dl marad. A végén már nagyon alacsony lángon kell főzni, időnként megkeverve. A sűrítményt kiadagoljuk (én a muffinsütő mélyedéseit használtam formának). Egy éjszakát hagyjuk benne, majd másnap a formák alját forró vízbe mártjuk, a zselés sűrítményeket tányérra, vagy lapra borítjuk, a mélyhűtőbe tesszük. Mikor megfagyott, zacskóba téve tárolhatjuk.

DSC_6616s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

húsleves