2015. júl 15.

Mézes krémes, egy elronthatatlan recept

írta: Hajós Ágnes
Mézes krémes, egy elronthatatlan recept

 A szeretett négylapos a nagyi konyhájából :)

Ez ismét egy olyan sütemény, amit szinte mindenki ismer. A sütni szerető, türelmes nagyiknál egy-egy ünnep alkalmával az asztal megszokott része volt.

Hát az én nagymamám nem tartozik ebbe a kategóriába, ő általában egyféle sütit készített, azt is ritkán. Valami gyorsan-keverjük-össze alaptésztába dobálta az éppen szezonális gyümölcsöket, mondjuk azt is szerettük, de ezt nem vettem át tőle :) (Van nekem is ilyen receptem, itt)

Szóval nemrég a nagypapám óvatosan megemlítette, hogy ő úgy enne olyan sütit, ami olyan sok lapos és csoki van a tetején... Mama persze rögtön leszólta, hogy ú, az nagy meló, ne akarja már, hogy fél napig a tűzhely mellett álljak. De én már csakazértis nekiálltam, és elsőre tök jó receptet találtam (itt). Szépen szeletelhető, nehezen elrontható, csak nagyon keveset variáltam rajta:

 

Mézes krémes

 DSC_0235s

Hozzávalók:

A lapokhoz:

45 dkg liszt

15 dkg porcukor

1 késhegynyi szódabikarbóna

3 ek zsír

4 ek méz

1 tojás

4 ek tej

Kevés vaj a kenéshez

 

A töltelékhez:

5 dl tej

10 dkg búzadara

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

1 tojássárgája

2 csomag vaníliás cukor

20 dkg sűrű baracklekvár

 

A tetejére:

20 dkg étcsoki

20 dkg vaj

 

A tejet felforraljuk, lassan beleöntjük a grízt. Alacsony lángon addig kevergetjük, míg teljesen besűrűsödik, elzárjuk a lángot. Kihűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne maradjon csomós. Ezalatt a vajat habosra keverjük a porcukorral, tojássárgával és vaníliás cukorral. Mikor a tejbegríz kihűlt, simára keverjük vele.

A lapokhoz valókat összegyúrjuk, ha túl kemény, kevés tejet még adhatunk hozzá. 4 részre osztjuk (legjobb, ha lemérjük), hármat letakarunk folpack-kal. A negyediket enyhén lisztezett deszkán gáztepsi-méretűre nyújtjuk. Az alapul vett tepsi hátát megkenjük vajjal, a tésztát először óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a tepsire ügyeskedjük. 180 fokos sütőben rövid idő alatt (6-10 perc) zsemleszínűre sütjük. Így teszünk a többi lappal is, konyharuhán kihűtjük.

A legalsó lapot (ami a legegyenesebb maradt) egy nagy deszkára tesszük, megkenjük a grízes töltelék felével. Rátesszük a következő lapot, megkenjük a sűrű lekvárral (minél vastagabb, annál jobb J ), majd rátesszük a harmadik lapot. Erre jön a tejbegríz második fele, majd a negyedik lap.

A csokit mikróban lassan, sűrűn megkeverve összeolvasztjuk a vajjal, megkenjük vele a süti tetejét. Pár órára, akár egy éjszakára is hagyjuk állni. Forró vízbe mártott, majd letörölt késsel szeleteljük (nagyjából) egyforma szeletekre.

 DSC_0231s1

DSC_0237s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

süti méz csokokládé