Levest grillezni? Lehetséges!
Tárkonyos-zöldséges leves faszénen
Nemrég, a sokat emlegetett grill-receptversenyen a kiírásban viccesen megjegyezték, hogy bármilyen pályaművet szívesen fogadnak, legyen az akár desszert vagy leves.
Először megmosolyogtam a felvetést, aztán sütöttem egy desszertet, majd elkezdtem gondolkozni a levesen. Felrémlett előttem egy kép, miszerint a konzerveket simán lehet szabad tűzön melegíteni, és a meleg csirkeleves milyen jól is tud esni egy hűvösebb napon...
Mivel szokás szerint volt néhány adag húslé a fagyasztóban, előkaptam, megsütöttem a húsokat-zöldségeket és egy kis furfanggal ízletes, füstös aromájú levest varázsoltam :)
Grillezett tárkonyos-tejszínes csirkeleves sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre:
2 kisebb csirkemell
10 dkg kisfejű gomba
1 nagy répa
1 nagyobb krumpli
2 kápia paprika
1-1 vörös- és lilahagyma
1 l csirkealaplé
1,5 dl tejszín
Kb. fél citrom leve
2 kk tárkony
Só, bors
A páchoz:
2 ek-nyi vegyes zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, zsálya, petrezselyem, stb.)
Só, bors
1,5 dl olaj
A páchoz valókat összekeverjük. A csirkemelleket pár órára benne hagyjuk, addig a zöldségeket megtisztítjuk, a gombák kivételével 1 cm vastagra szeljük.
A húst közepesen forró parázson sütjük, először a bőrös felét, majd ha a fele megsült, megfordítjuk. Közben a zöldségeket is megkenjük a zöldfűszeres olajjal, megsütjük, falatnyi darabokra vágjuk, melegen tartjuk. A levest egy lábasban vagy nagyobb konzervdobozban felmelegítjük, hozzáadjuk a tárkonyt. Hozzáöntjük a tejszínt, citromlével savanyítjuk ízlés szerint.
Mikor minden alapanyag elkészült, a húst is kisebb darabokra vágjuk. Mindenkinek szedünk ízlés szerint, majd rámerjük a forró levest.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!