2015. aug 17.

Négysajtos lasagne, ahogy Garfield szereti

írta: Hajós Ágnes
Négysajtos lasagne, ahogy Garfield szereti

Házi lasagnetészta sok sajttal, szalonnával

Gyerekeim egyik kedvenc rajzfilmhőse Garfield (na, jó, az enyém is :) ). Az ő kedvenc étele a négysajtos lasagne, mint mondja, élete célja a legjobb receptet megtalálni.

Annyit rágták már a gyerekek a fülemet, hogy ők is ilyen lasagne-t akarnak enni, hogy gondoltam, rajtam ne múljon... Sőt, erőt vettem magamon és még a tésztát is én nyújtottam, ami úgy húsz perccel megtoldotta az elkészítés idejét. Viszont nem nagy dolog és legalább hanyatt esik mindenki, hogy te mekkora király vagy. Zolika is elámulva mondta, hogy ő nem tudta, hogy ez a lasagne ekkora munka... :D

 

Négysajtos, szalonnás lasagne

DSC_0910s1 

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

25 dkg liszt

2 M-es tojás

 

A besamelhez:

8 dl tej

4 ek liszt

5 dkg vaj

2 tk só

Fél mk fehér bors

1 csipet reszelt szerecsendió

 

5 dkg parmezán

10 dkg edami

10 dkg füstölt sajt

10 dkg camembert

10 dkg füstölt, húsos szalonna

 

A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojással és 1 ek vízzel, folpackba csavarva hűtőbe tesszük, amíg a többivel elkészülünk.

A tejből 5 dl-t felforrósítunk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, majd félrehúzva simára keverjük a hideg tejjel. Felöntjük a forróval, sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve a tűzre visszatéve besűrítjük, belereszeljük a szerecsendiót. Még maradjon azért folyós, különben nehéz lesz vele dolgozni, a són, ha kell, még igazítsunk.

A szalonnát 1,5 cm-esre kockázzuk, egy serpenyőben zsírját kiolvasztjuk, leszűrjük.

A tésztát tésztagéppel, állandó lisztezés mellett kinyújtjuk. Nekem 9 fokozatú, abból az 5-ös fokozatig vékonyítottam csak, nem kell, hogy hajszálvékony legyen. Ha nincs gép, lisztezett deszkán kb. 2 mm-esre nyújtsuk, 15 cm széles és tepsi hosszúságú csíkokat vágjunk belőle.

A kész tésztát liszttel megszórva tálcára tesszük, amíg elpakolunk és mindent a kezünk ügyébe készítünk. A camembert amilyen vékonyra csak tudjuk, felszeleteljük, a többit lereszeljük.

Egy 20x25-ös jénai alján elkenünk pár kanál besamelt, kirakjuk egy sor tésztával. Rá jöhet megint besamel, a szalonna harmada, majd az egyik fajta sajt (ha lehet, a parmezán a tetejére kerüljön). Ezt így folytatjuk, míg el nem fogy a tészta, a tetejére már ne jusson szalonna, csak szósz és a parmezán.

180 fokos sütőbe toljuk, míg a tetején kicsit megbarnul a sajt, kb. fél óra, vagy kicsit több (sütőfüggő).

DSC_0903s

Kivéve hagyjuk kissé hűlni, majd szeletelve tálalhatjuk.

 DSC_0905s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

sajt tészta szalonna