2015. aug 26.

Borsos tokány, ahogy a nagykönyvben meg van írva

írta: Hajós Ágnes
Borsos tokány, ahogy a nagykönyvben meg van írva

 Nem borsós! Így készül a pörkölt rokona

Rengeteg szakácskönyvem van, néha beülök közéjük, képes lennék órákig lapozgatni őket... :)

A konyhában viszont csak három darab van állandóan a kezem ügyében: az első a "Horváth Ilona", amiből az alapokat tanultam (meg anyukám is). A második egy kapcsos könyv az innen-onnan összegyűjtögetett és sűrűn készített receptekkel.  A harmadik pedig az Ételkészítési ismeretek könyvem, amit a szakácstanfolyam közben elég sűrűn forgattam.

Amikor valami tradicionálisan magyarost akarok készíteni, általában a tankönyvet veszem a kezembe. Vannak benne totál elavult dolgok, amit még a gyakorlati tanárom is elutasított (pl. a krumplifőzeléket zsíros-lisztes rántással kell hivatalosan sűríteni!), viszont a magyar konyha összes jellegzetes étele szerepel benne. Mégpedig azon a módon, amit a szakácsok évtizedek óta tanulnak, tehát mondhatom, hogy ezeket "így kell".

A pörkölt mellett a különböző tokányok a legismertebb szaftos húsételek nálunk, én most a legegyszerűbbet szeretném bemutatni. Helytelenül vagy félreértve itt-ott borsós tokány néven szerepel, ez nem az. Max. ha pár marék borsót is szórtok bele a végén, de annak az eredeti recepthez semmi köze :)

 

Borsos tokány

 DSC_1178s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg sertéscomb (eredetileg marhalábszár)

0,5 dl száraz fehérbor

2 kk paradicsompüré

1 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 mk őrölt kömény

Só, bors

1 ek zsír

80 dkg burgonya

 

A zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát. Meghintjük a köménnyel, párat keverünk rajta, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst. Megsózzuk, alaposan megborsozzuk, közepes lángot párolni kezdjük. Fedő nélkül dolgozzunk.

Először a hús levet ereszt, ezt elfőzzük, majd mindig csak egy kevés vízzel pótolva megpuhítjuk. A végén az összes nedvességet elfőzzük, hozzáadjuk a paradicsompürét, állandóan kevergetve rozsdabarnára sütjük. Beleöntjük a bort, pár perc után pedig annyi vizet, hogy ¾-ig ellepje. Felforraljuk, ha kell, még sózzuk. Sűrű, ízes szaftot kell, hogy kapjunk. Hordóburgonyával tálaljuk.

Hordóburgonya készítése: a krumplit meghámozzuk, késsel megfaragjuk, sós vízben puhára főzzük (Én a leesőket külön megfőzöm és krumplipürét készítek belőle).

 DSC_1181s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

marha sertés fehérbor kömény