2015. aug 30.

Lemon curd, az angol klasszikus

írta: Hajós Ágnes
Lemon curd, az angol klasszikus

Krémesen lágy citromkrém

Ez a bársonyos citromos vajkrém, a lemon curd (lemön körd) az angolok sajátja. Az 1850-es években tettek róla említést először írásban, azóta több fajtája is közkedvelt lett. Mindenféle citrusféléből készítik és ezerféleképpen használják fel.

A reggeli pirítósra kenéstől kezdve gyümölcstortákat, sütikosárkákat töltenek meg vele, vagy gyümölcskenyérhez, édes pogácsához majszolják.

Én kapásból dupla adagot szoktam készíteni, mert készítés után nem tudok ellenállni neki és magában elkanalazgatom... :)

A recept Ritától van.

Citromkrém (lemon curd)

 DSC_1420s

2 tojás

2 citrom leve

10 dkg cukor

1 tk étkezési keményítő

5 dkg vaj

 

A tojásokat a cukorral, citromlével és az étkezési keményítővel egy fém keverőtálban simára keverjük. Egy lábasban annyi vizet forralunk, hogy ha a keverőtálat rátesszük, ne érjen a vízbe. Habverővel folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. A tűzről lehúzva belekeverjük a kockára vágott vajat, kis üvegekbe töltjük, teljesen kihűtjük.

DSC_1419s

DSC_1423s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

citrom vaj