Lemon curd, az angol klasszikus
Krémesen lágy citromkrém
Ez a bársonyos citromos vajkrém, a lemon curd (lemön körd) az angolok sajátja. Az 1850-es években tettek róla említést először írásban, azóta több fajtája is közkedvelt lett. Mindenféle citrusféléből készítik és ezerféleképpen használják fel.
A reggeli pirítósra kenéstől kezdve gyümölcstortákat, sütikosárkákat töltenek meg vele, vagy gyümölcskenyérhez, édes pogácsához majszolják.
Én kapásból dupla adagot szoktam készíteni, mert készítés után nem tudok ellenállni neki és magában elkanalazgatom... :)
A recept Ritától van.
Citromkrém (lemon curd)
2 tojás
2 citrom leve
10 dkg cukor
1 tk étkezési keményítő
5 dkg vaj
A tojásokat a cukorral, citromlével és az étkezési keményítővel egy fém keverőtálban simára keverjük. Egy lábasban annyi vizet forralunk, hogy ha a keverőtálat rátesszük, ne érjen a vízbe. Habverővel folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. A tűzről lehúzva belekeverjük a kockára vágott vajat, kis üvegekbe töltjük, teljesen kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!