Velős pirítós hűvös reggelekre vagy esti borozgatáshoz
Méltatlanul mellőzött kedvencünk egyszerű elkészítése
Van egy kedves barátnőm, aki ugyan tud főzni, de időnként megkíván egy-egy ételt és addig piszkál, míg el nem készítem neki.
Egy időben ez az almás pite volt, pár hét után, gondoltam, kiszúrok vele és egy óriás gáztepsi mennyiségű almás pitét sütöttem. Volt vagy 5 kiló az egész tál... De nem jött be, élete párja szinte pillanatok alatt segített eltüntetni :)
Aztán kezdte a velős pirítóssal és egy idő után azzal is célba ért. Még otthon elkészítettem a kencét jó csípősen, megsütöttem kenyeret, nála csak összeállítottuk és betoltuk a grillbe :)
Az elkészítését a legjobb helyről lestem, állítólag a füredi 6lépcsősben készül a legjobb az országban, a tulaj meg is mutatta a menetét. Az biztos, hogy ennél jobbat még nem ettem :)
Velős pirítós
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg sertésvelő
2 hagyma
0,5 dl olaj vagy 2 nagy ek zsír
Só, bors, pirospaprika (lehet csípős is!)
Kenyér
A velőt langyos vízzel átmossuk, hártyáit leszedjük. A hagymát nem túl apróra vágjuk, az olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a velőt, időnként vizet hozzáadva, kevergetve többször zsírjára sütjük, kb. fél óra. Hozzáadunk 1 mk sót, jó sok őrölt borsot és pirospaprikát, én fele csípőset, fele édeset szoktam. Akkor jó, ha szép krémes az állaga.
Kenyérszeleteket pirítunk, vastagon rákenjük a velőkrémet, grillsütőben rásütjük. Sok zöldséggel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!