Jalousie, a puccos nevű töltött tészta
Leveles tészta maradék sült hússal vagy amivel szeretnétek
Ismét sikerült találnom egy kifejezetten előkelőnek tűnő, francia hangzású (biztos nem az), mutatós ételt. Jalousie (dzsaluszi) a neve, és míg utána nem néztem, azt hittem, valami általam nem ismert klasszikus komoly recepttel.
De nem az. Angol nyelvű leírásokat találtam, aminek a közös része az volt, hogy a tölteléket ropogós leveles tészta kéreg ölelte körbe. Általában édes sütemények, de találtam pár húsos pitét is.
Magyar nyelven itt láttam egy nagyszerű ötletet, mikor a maradék sült húst szerettem volna felhasználni. Aztán megnéztem, mi van a hűtőben, és ez lett belőle :)
Jalousie
Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
30 dkg maradék sült hús
2 kis szál újhagyma a zöldjével együtt
2 tojás
Kb. 1,5 dl habtejszín
5 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
10 dkg feta
1 csokor zsenge kapor
Só, bors
A vajat egy lábasban felolvasztjuk, enyhén megpirítjuk rajta a karikákra vágott újhagymát, majd hozzáadjuk, átforgatjuk az apró darabokra tépkedett húst. Langyosra hűtjük, egy tálban elkeverjük a felaprított zöldfűszerekkel, összetört fetával és egy tojással. Annyi tejszínt keverünk hozzá, hogy jól formázható, de nem folyós masszát kapjunk (ha mégis ilyenre sikerülne, pár ek zsemlemorzsával segítsünk rajta).
A leveles tésztát, ha mélyhűtött, 4-5 mm vastag téglalapra nyújtjuk. Hosszában a közepére halmozzuk a masszát, a két hosszabb szélét egymás tükörképekét ferdén bevágjuk.
Először a két végét, majd a bevágott részeket copfszerűen behajtogatjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a húsos pitét a maradék, felvert tojással megkenjük, aranybarnára sütjük.
Kihűlve vagy langyosan szeleteljük, (én kukorica) salátával fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!