Cordon bleu kétféleképpen, rövid történettel
Az éttermi és a klasszikus verzió, mindenki örömére :)
Először is kivételesen oktatni szeretnék: az étel nevének helyes kiejtése: kordon blő. Nem, nem gordon. A leírása pedig cordon bleu, ez egy svájci eredetű étel, írásban először 1949-ben tesznek említést róla.
A bővebb történetéről nem szeretnék írni, Boldog Kukta Áginál mindent megtaláltok róla, a Wikipedia pedig tökéletesen kiegészíti.
Én most két változatot mutatok meg, egyikkel a hagyományos éttermekben találkozhattok, bár azt nem garantálom, hogy a töltelék valóban jó minőségű, de a panír ugye mindent elfed :)
A második pedig a hivatalos változat, ugyan borjúhúst szokás szerint nem találtam kis városomban, ezért karajjal helyettesítettem.
Cordon bleu karajból, kétféleképpen
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg csont nélküli karaj
8 szelet jófajta sonka (akár prosciutto is)
15 dkg ementáli vagy más, markáns ízű sajt
Só
Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
Bő olaj vagy kb. 30 dkg vaj a sütéshez
Köretnek krumplipüré és párolt vegyes zöldség
Az éttermi változat:
A karaj hártyáit levágjuk, 4 egy forma szeletre vágjuk. A szeleteket egyenként lapjában félbevágjuk, de nem vágjuk teljesen át, kihajtjuk, mint egy félbehajtott lapot, kiklopfoljuk. Megsózzuk mindkét oldalukat, a belsőre fektetjük a sonkát, elosztjuk rajtuk a sajtot (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz). Feltekerjük, hústűvel összetűzzük, a szokásos módon bepanírozzuk, bő olajban kisütjük.
Tálaláskor néhány ek köretet tálra teszünk, a húsból kihúzzuk a hústűt, és átlósan félbevágjuk. A köretre helyezzük, a vágott részekre kevés reszelt sajtot szórunk.
A klasszikus változat:
A karajt lehártyázzuk, négy egyforma szeletre vágjuk. Az egyik oldalukon zsebet vágunk, mindenhol megsózzuk. Először a sonkával béleljük ki, majd elosztjuk bennük a sajtot, a nyílást hústűvel lezárjuk. A szokásos módon bepanírozzuk, majd vajon kisütjük. Alacsony lángon kell, nehogy a vaj megégjen (az én tippem: egy kevés olajat adhatunk hozzá segítségnek).
Tálaláskor a köretet szépen elosztjuk a tányéron, kihúzzuk a hústűt, egyforma szeleteket vágunk a húsból, gyorsan elrendezzük a köreten, azonnal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!