2015. sze 26.

Cordon bleu kétféleképpen, rövid történettel

írta: Hajós Ágnes
Cordon bleu kétféleképpen, rövid történettel

Az éttermi és a klasszikus verzió, mindenki örömére :)

Először is kivételesen oktatni szeretnék: az étel nevének helyes kiejtése: kordon blő. Nem, nem gordon. A leírása pedig cordon bleu, ez egy svájci eredetű étel, írásban először 1949-ben tesznek említést róla.

A bővebb történetéről nem szeretnék írni, Boldog Kukta Áginál mindent megtaláltok róla, a Wikipedia pedig tökéletesen kiegészíti.

Én most két változatot mutatok meg, egyikkel a hagyományos éttermekben találkozhattok, bár azt nem garantálom, hogy a töltelék valóban jó minőségű, de a panír ugye mindent elfed :)

A második pedig a hivatalos változat, ugyan borjúhúst szokás szerint nem találtam kis városomban, ezért karajjal helyettesítettem.

 

Cordon bleu karajból, kétféleképpen

DSC_1528s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csont nélküli karaj

8 szelet jófajta sonka (akár prosciutto is)

15 dkg ementáli vagy más, markáns ízű sajt

Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

Bő olaj vagy kb. 30 dkg vaj a sütéshez

 

Köretnek krumplipüré és párolt vegyes zöldség

 

Az éttermi változat:

DSC_1522s

A karaj hártyáit levágjuk, 4 egy forma szeletre vágjuk. A szeleteket egyenként lapjában félbevágjuk, de nem vágjuk teljesen át, kihajtjuk, mint egy félbehajtott lapot, kiklopfoljuk. Megsózzuk mindkét oldalukat, a belsőre fektetjük a sonkát, elosztjuk rajtuk a sajtot (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz). Feltekerjük, hústűvel összetűzzük, a szokásos módon bepanírozzuk, bő olajban kisütjük.

Tálaláskor néhány ek köretet tálra teszünk, a húsból kihúzzuk a hústűt, és átlósan félbevágjuk. A köretre helyezzük, a vágott részekre kevés reszelt sajtot szórunk.

DSC_1521s

 

A klasszikus változat:

DSC_1526s

A karajt lehártyázzuk, négy egyforma szeletre vágjuk. Az egyik oldalukon zsebet vágunk, mindenhol megsózzuk. Először a sonkával béleljük ki, majd elosztjuk bennük a sajtot, a nyílást hústűvel lezárjuk. A szokásos módon bepanírozzuk, majd vajon kisütjük. Alacsony lángon kell, nehogy a vaj megégjen (az én tippem: egy kevés olajat adhatunk hozzá segítségnek).

Tálaláskor a köretet szépen elosztjuk a tányéron, kihúzzuk a hústűt, egyforma szeleteket vágunk a húsból, gyorsan elrendezzük a köreten, azonnal tálaljuk.

 DSC_1528s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

sonka sajt sertéskaraj